Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Hoe voorkom je een calcium tekort bij planten?

Calcium tekort
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 05-11-2019

Calcium (Ca) is essentieel voor het groeiproces van de plant. Het is heel belangrijk bij de celverdeling en zorgt voor een stevige plant, omdat het de stevigheid van de celwanden en celmembranen bevordert. Calcium is geen mobiel element. Als het eenmaal ergens in de plant terecht is gekomen, zal het daar blijven, ook in het geval van een duidelijk calcium tekort. Daarom is het belangrijk dat er tijdens de vegetatieve fase voldoende calcium beschikbaar is rondom de wortels van de plant. In dit artikel geeft onze specialist een aantal tips om een calcium tekort in de plant te voorkomen. 

Calcium tekort

De kans op het ontstaan van een tekort aan calcium is het grootst wanneer de plant een snelle groei doormaakt. Een calcium tekort zie je vooral ontstaan bij hoge temperaturen, grote verdamping en een lage worteldruk. Het grootste deel van het water wordt dan namelijk naar de bladeren getransporteerd en niet naar de vruchten, waardoor er te weinig calcium bij de vruchten kan komen.

Symptomen van een calcium tekort

Calcium tekorten zijn voornamelijk te vinden in de minst verdampende delen van de plant. Een calciumgebrek kan meerdere symptomen hebben: 
  • Onvolgroeidheid (kleine bloemen)
  • Glazige plekken in jong blad, vrucht of bloem
  • Afstervende bladranden
  • Neusrot
  • Te hoge verdamping

Neusrot

Neusrot is een reactie die ontstaat door een calcium tekort of een teveel aan zout in de grond of in het substraat. Het ene gewas is gevoeliger voor neusrot dan het andere gewas. Zo komt het veel voor bij tomaat, paprika, courgette, aubergine, peper en pompoen. Neusrot ontwikkelt zich aan de neus van de vrucht; het is te herkennen aan geelbruine tot zwart gekleurde vlekken onderaan de vrucht. Dit hoeft niet gepaard te gaan met aantasting op de bladeren of stengels. 

Let op: verwar neusrot niet met de schimmelziekte Phytophthora. Hierbij is niet alleen aantasting te zien op de vruchten, maar ook op de stengel, tros, bladstelen en bladeren. 

Neusrot voorkomen

Gelukkig kan neusrot ook voorkomen worden. Dit kan door ...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link