Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Voedingsschema    Hoe voorkom je een borium tekort bij planten?

Hoe voorkom je een borium tekort bij planten? Borium tekort
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update:31-01-2020

Borium (B) draagt bij aan verschillende stofwisselingsprocessen. Het is daarnaast het enige sporenelement waarbij de juiste dosering cruciaal is voor de plant. Met een te hoge dosis vergiftig je de plant namelijk. Nu is de vraag: hoe zie je wanneer een plant een tekort of overschot heeft aan borium? En hoe kan je het voorkomen? In dit artikel vertelt meststoffenspecialist Han van der Kooij hier meer over.  


Het belang van borium

Naast het feit dat borium bijdraagt aan verschillende stofwisselingsprocessen, is het een belangrijke bouwsteen van celwanden en enzymen. Met behulp van borium worden namelijk enzymen aangemaakt die de celdeling regelen, wat een positieve werking heeft op de ontwikkelingen van jonge scheuten. Zo stimuleert het de ontwikkeling van de groeipunten. 


Oorzaken borium tekortGevolgen borium tekort

Wanneer het boriumgehalte in de plant te laag is, heeft dat niet alleen effect op de stevigheid van de plant, maar ook op het opnamemechanisme. Dit met als gevolg dat de plant heel veel moeite moet doen om o.a. mineralen goed op te nemen. Dit kan leiden tot groeipunten in de plant, die niet verder uitgroeien. 

De kans is groot dat een gebrek aan borium gepaard gaat met een ...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link