Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   Plantweerbaarheid   Waarom een goed bodemleven belangrijk is voor de teelt

Waarom een goed bodemleven belangrijk is voor de teelt

Bodemleven verbeteren
Geschreven door: Maarten Casteleijn | Laatste update: 10-06-2020

Het bodemleven is van groot belang bij de teelt van groente- en sierteeltgewassen. Wat er onder de grond gebeurt, heeft namelijk effect op het bovengrondse groeiproces. Door te zorgen voor een gezond bodemleven, bevorder je een weerbaarder gewas, wat een verbeterde productie en een vermindering van de ziektedruk tot gevolg kan hebben.


Wat is het bodemleven? 

Met ‘het bodemleven’ bedoelen we alle levende organismen die in de grond leven. Denk hierbij aan micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en aaltjes, maar ook macro-organismen zoals wormen en larven. Net zoals planten moeten alle micro-organismen die in de grond leven ook gevoed worden om te overleven en zo goed mogelijk te functioneren. Het bodemleven voedt zichzelf voornamelijk met gewasresten, mest en compost.


Het belang van een gezond bodemleven

Zorg je voor een goed bodemleven, dan heeft dit niet alleen een positief effect op het gewas, maar ook op de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid. Het bodemleven zorgt namelijk voor een goed biologisch evenwicht, waardoor er een natuurlijke balans ontstaat in het bodemleven. Hier heeft de plant een aantal voordelen van:
 • Een betere bodemstructuur. Schimmels en wormen maken gangen in de bodem, waardoor wortels dieper kunnen uitwortelen. Dit maakt de beschikbaarheid van voedingsstoffen hoger en het vocht in de bodem wordt beter vastgehouden;
 • De afbraak van dood plantmateriaal;
 • Het vrijmaken van belangrijke voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de plant. Denk hierbij aan stikstof en fosfor;
 • De opbouw en afbraak van organische stoffen;
 • Versterken van de planteigen afweer.


Hoe bepaal je of de bodem gezond is?

Het is goed om te weten of de bodem gezond is, of dat je hier met nog wat extra aandacht voordelen uit kan halen. Dit kun je bepalen door middel van analyses. Het wordt aangeraden om jaarlijks een analyse van de grond te laten maken. Hierbij worden namelijk aanwezige voedingselementen zichtbaar, maar ook tekorten en overschotten. 

Naast een analyse van de grond, is ook een analyse van het ‘bodemvoedselweb’ interessant. Hierbij wordt namelijk het gehalte aan organisch materiaal aangetoond. Dit organische materiaal kan worden bevorderd door het inbrengen van micro-organismen, of door het gebruik van organische meststoffen. Zo meet je dus gemakkelijk wat het effect van deze middelen in de bodem is. 

Gerelateerde producten

Het bodemleven verbeteren

Allereerst is het goed om te weten dat de exacte kwaliteit van het bodemleven lastig aantoonbaar is. Maar er zijn wel tekenen dat het beter kan, zoals een vaste bodemstructuur met weinig gangen en het gebrek van de aanwezigheid van wormen in de grond. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het bodemleven te verbeteren:

 • Zorg voor de inbreng van organische stoffen;
 • Voeg extra kalk toe aan de bodem voor een versnelde afbraak van organische stoffen en een verhoging van het aantal bacteriën en schimmels;
 • Zorg voor een optimaal klimaat in de kas. Het bodemleven functioneert over het algemeen het beste in een vochtig (niet te vochtig) klimaat met temperaturen tussen de 15 en 30⁰C. Dit is verschillend per soort. Wormen zijn het meest actief bij 25⁰C. Probeer de temperatuur onder de 40⁰C te houden, omdat bepaalde soorten bij deze temperatuur schade kunnen ondervinden;
 • Extra wormen toevoegen aan de bodem;
 • Voeg schimmels of bacteriën toe aan de bodem (met bijvoorbeeld MycorGran, BioPak, Compete Plus);
 • Een optimale pH-waarde van 6 en 7 heeft een positieve werking op de activiteit van micro-organismen.


Processen en factoren die het bodemleven beschadigen en/of doden

Uiteraard zijn er ook dingen waar je vooral mee moet uitkijken als je het hebt over een gezond bodemleven. De volgende dingen hebben namelijk een negatief effect op het bodemleven en de populatie van onder andere wormen:
 • Grondstomen. Door de hoge temperaturen die vrijkomen bij het stomen van de grond dood je een deel van de micro-organismen;
 • Grondbewerking zoals frezen, doodt een deel van het bodemleven;
 • Een te hoog zoutgehalte zorgt voor een afname van het bodemleven, met als gevolg dat er uit de natuurlijke afbraak minder voedingsstoffen vrijkomen. Dit heeft weer een negatief effect op de groei van het gewas;
 • Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van Uv-licht, waterstofperoxide of chloor voor ontsmetting. Dit breekt organisch materiaal als het micro-organismen af.


Het bodemleven in substraat versus volle grond

In substraat is het bodemleven veel minder divers dan in de volle grond. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken, waaronder het hoge zoutgehalte wat door het meststoffengift ontstaat. 
Bij het begin van een teelt, is er met name bij het gebruik van steenwol, geen organisch materiaal te vinden. Dit betekent dat er geen voedingsbron is voor het bodemleven. 

Echter, is bodemleven in substraat wel mogelijk. Zo is bijvoorbeeld het enten van een natuurlijkere substraatmat goed mogelijk bij het begin van de teelt. Op deze manier kan er vanaf het begin toch een gezond bodemleven gerealiseerd worden, met alle positieve effecten die daarbij horen. 
Vragen over het bodemleven

Het bodemleven bevordert de vruchtbaarheid en structuur van de grond én de groei van het gewas. Heb je vragen over het bodemleven of wil je graag een advies op maat om het bodemleven te verbeteren? Stel dan je vraag aan plantweerbaarheidsspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link