Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Voedingsschema  3 tips voor het bijsturen van pH


3 tips voor meten en bijsturen van pH

Bemestingsadviezen worden vaak tot op de millimol nauwkeurig berekend. Dat vraagt om een zeer nauwkeurige werkwijze bij de toepassing van meststoffen. De pH in het gewas is hierbij van doorslaggevend belang. Een te hoge of te lage pH zorgt namelijk voor een verminderde opname van bepaalde voedingsstoffen, met mogelijke gebreksverschijnselen tot gevolg. Wij zetten daarom een aantal aandachtspunten met betrekking tot de pH op een rij. 

Keuze van chelaat

Bij de keuze van het juiste type chelaat speelt de pH in de grond of in het substraat een belangrijke rol: een DTPA-chelaat heeft bij een pH van 6,5 al een gedeelte van zijn werking verloren, terwijl dit bij een EDDHA-chelaat pas het geval is bij een pH van 8 of hoger. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een chelaat.

Klaarmaken van de mestbakken

Een verkeerde pH in de mestbak kan leiden tot vlokvorming en neerslag van uw meststoffen en/of spoorelementen, wat weer kan leiden tot verstopping van de mestbak. Er zijn uitgebreide tabellen beschikbaar die de juiste pH per type meststof of chelaat weergeven. De volgende stelregel is echter vaak toereikend: een pH tussen 3,5 en 5 is altijd goed, welk type ijzer of meststof er ook gebruikt wordt.

Benodigdheden

pH meten en bijsturen

Meet na het toedienen van de meststoffen altijd de pH in de mestbak. Zorg hierbij voor een goedwerkende pH-meter en ijk deze regelmatig. De praktijk laat zien dat sommige (dure) meters na een paar jaar trouwe dienst worden vervangen, omdat zij niet meer goed werken. Het vervangen van de meetprobe en het kalibreren is echter vaak genoeg om de pH-meter weer goed te laten werken.

Het bijsturen van de pH in de mestbak kan lastig zijn en vraagt om nauwkeurig werken. Met salpeterzuur kan de pH omlaag worden gebracht; met kaliloog gaat de pH omhoog. Let er bij gebruik van deze middelen op dat je de juiste veiligheidsmiddelen gebruikt (een veiligheidsbril en handschoenen).
Peter en Jaap
Vragen over het bijsturen van pH

Heb je vragen over het juiste gebruik van meststoffen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten


Do not delete this link