Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe gebruik je een zwavelverdamper?

Hoe gebruik je een zwavelverdamper?

Hoe gebruik je een zwavelverdamper?
Geschreven door Piet-Jan de Zeeuw | Laatste update: 02-09-2020

Een zwavelverdamper wordt gebruikt om zwavel te verspreiden in een gewas met als doel om het gewas te beschermen tegen echte meeldauw. Hierbij is een combinatie van een goede verspreiding en de juiste hoeveelheid zwavel(verdampers) belangrijk. In dit artikel geeft onze specialist uitleg over hoe je een zwavelverdamper het beste kan gebruiken. Zwaveltabletten

Er zijn verschillende soorten zwavel. Voor het gebruik in zwavelverdampers zijn echter alleen zwaveltabletten geschikt.


Goede verspreiding

Een zwavelverdamper maakt gebruik van verhitting in combinatie met luchtstroming om de zwavel door de kas te verspreiden. De zwavel wordt verhit totdat de verdampingstemperatuur wordt bereikt en er een maximale hoeveelheid zwavel verdampt kan worden. De krachtige luchtstroom zorgt vervolgens voor een schoorsteeneffect, waardoor de zwavel gelijkmatig door de kas wordt verspreidt. 

Een gelijkmatige verspreiding is heel belangrijk, want zwavel werkt op basis van contactwerking. Dit betekent dat het werkt op de plaats waar de zwavel het blad raakt. Dus: hoe beter de verspreiding, hoe meer blad er wordt geraakt en hoe groter het effect is.


Hoeveelheid zwavelverdampers en zwavel

Hoeveel zwavelverdampers je nodig hebt in een kas en hoeveel zwavel je wekelijks dient te verdampen om schimmel tegen te gaan, is afhankelijk van het gewas en van de ziektedruk. Laat je hierover altijd goed informeren door een gewasbeschermingsspecialist. 

Benodigdheden

Veiligheidsmaatregelen

Zwavel kan huidirritatie en irritatie aan de ogen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je een aantal veiligheidsmaatregelen neemt als je een zwavelverdamper vult:
  • Lees van tevoren altijd goed de gebruiksaanwijzing en het veiligheidsblad van het product.
  • Draag altijd de juiste handschoenen, oogbescherming en adembescherming. Op het etiket van het product staat vermeld welke persoonlijk beschermingsmiddelen je precies dient te dragen. 
  • Komt je huid toch in contact met zwavel, was de huid dan met veel water en zeep. Raadpleeg bij huidirritatie een arts. 
  • Komen je ogen toch in contact met zwavel, spoel ze dan grondig uit. Zorg dat er altijd een oogspoelfles of oogdouche in de buurt is. Raadpleeg bij aanhoudende irritatie een arts. 
  • Eet, drink of rook niet tijdens het werken met zwavel. 
  • Trek wanneer je klaar bent je kleding uit en was deze voordat je ze opnieuw draagt.
  • Was je na het werken met zwavel grondig, zodat je eventuele zwavel van de huid verwijdert.
  • Zwavelverdampers mogen alleen gebruikt worden als er geen personen aanwezig zijn in de kas. 
  • Op het etiket van het product staat de herbetredingstijd vermeld. Houd je hieraan en zorg ook dat iedereen op het bedrijf op de hoogte is van de herbetredingstijd. Hiervoor kan je gebruik maken van een waarschuwingsbord. 


Zwavelverdamper schoonmaken

Onder normale omstandigheden vul je zwavelverdamper alleen bij en is schoonmaken niet nodig. Mocht je toch een keer willen schoonmaken maak het bakje goed schoon met een spons en eventueel een mild reinigings- of afwasmiddel. Beschadig de bodem niet en sla er geen deuken in. Een beschadigde of vervuilde bodem beïnvloedt de warmteoverdracht en dat resulteert in een kwantitatieve en kwalitatieve mindere zwaveldamp en uiteindelijk levert het niet meer het gewenste resultaat.


Vragen over zwavelverdampers

Heb je vragen over het gebruik van een zwavelverdamper, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Piet-Jan de Zeeuw via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Piet-Jan de ZeeuwOver Piet-Jan de Zeeuw

Piet-Jan de Zeeuw, inkoper technische projecten bij Royal Brinkman, is al sinds 1972 werkzaam bij Royal Brinkman en daarmee een zeer ervaren purchaser. Hij weet alles op het gebied van techniek en is dan ook een aanspreekpunt voor velen. Hoe Piet-Jan het zo lang bij één bedrijf volhoudt? “Je probeert het assortiment elk jaar opnieuw weer zo optimaal mogelijk voor de klant te maken. Met de continu veranderende problematiek in de tuinbouw en externe factoren waar rekening mee moet worden gehouden, is dat niet altijd even makkelijk. Juist dat vind ik zo leuk aan mijn werk!”


Do not delete this link