Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke ziektes zijn er?   Suikerrot

Hoe kun je suikerrot bestrijden?

Gerbera
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 08-11-2022

De laatste tijd wordt suikerrot steeds vaker gesignaleerd in gerbera. Vanwege de hoge energieprijzen wordt er minder belicht, zodat de verdamping minder wordt gestimuleerd. Het lijkt erop dat de cellen in het groeipunt kunnen springen, waardoor er plantensappen gaan lekken. Hier kunnen gisten op gaan groeien. Hier komen fruitvliegen op af die hier een voedingsbron vinden om eitjes bij af te zetten. De larven van de fruitvliegen zijn in staat om ook gezonde plantendelen te beschadigen en daarbij de gisten op nieuwe wonden te brengen waardoor de suikerrot zich kan verspreiden. Ook wonden op de plant veroorzaakt bij het oogsten kunnen een invalpoort voor de gist vormen.

Suikerrot herkennen

Wanneer planten zijn aangetast, dan verspreiden ze een zoetzure geur. Verder kan suikerrot worden herkend aan een witte schuimprop in het hart van de plant. De schuimprop zal vervolgens indrogen en veranderen in een geel-bruine taaie pap. Planten kunnen hierna herstellen of afsterven. Zelfs na herstel heeft de plant een sterk verminderde productie bloemen.


Suikerrot bestrijden

Vanwege de meerdere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van suikerrot, dien je verschillende maatregelen te nemen. Zorg voor een actief groeiklimaat, daarnaast is het van belang om de bloemen zorgvuldig te oogsten, waardoor de wonden op de gerberaplant minder zullen zijn. Daarnaast kunnen de fruitvliegen met behulp van feromoonvallen en lokstoffen gevangen worden om de plaag te monitoren. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kan je gebruik maken van de Spuitadvieskaart.

Gerelateerde producten


Vragen over het bestrijden van suikerrot

Heb je vragen over het bestrijden van suikerrot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”


Do not delete this link