Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe kun je Mucor bestrijden?

Hoe kun je Mucor bestrijden?

Mucor bestrijden
Geschreven door Luc Kurris | Laatste update: 17-04-2020

Mucor is een verzamelnaam van verschillende soorten schimmels. De schimmel Mucor komt in veel gewassen voor, maar zit met name  in aardbei en zacht fruit gewassen. Omdat bestrijding niet mogelijk is, is hygiëne onwijs belangrijk om schimmels buiten de kas te houden en zo de kans op productieverlies te minimaliseren. 


Mucor herkennen in het gewas

Mucor zie je voornamelijk in gewassen waarbij de vruchten last hebben van wonden. Deze wonden ontstaan eenvoudig tijdens o.a. de bestuiving. Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt zien dat Mucor in het gewas zit. In aardbei en zacht fruit gewassen kun je Mucor vaak als eerste herkennen aan de doffe kleur die de vrucht krijgt. De structuur van de vrucht wordt tevens waterig en zacht. Hoe dit kan? Zodra de schimmel in de vrucht zit begint het de celwanden van de vrucht af te breken, met een kwetsbare structuur als gevolg. Zodra je de vrucht aanraakt, loopt het sap er dan ook direct uit. Daarnaast spat de vrucht uit elkaar, zodra deze van een hoogte op de grond valt. 

Na verloop van tijd vormen er lichtgrijze, soms harige, schimmeldraden op de vrucht. Deze kenmerken lijken op de schimmeldraden die de schimmel Rhizopus veroorzaakt. Het grote verschil tussen beide is dat de schimmeldraden van Mucor een stuk langer zijn en minder wollig. 


De geslachtelijke en ongeslachtelijke levenscyclus

De schimmel Mucor heeft zowel een geslachtelijke als ongeslachtelijke levenscyclus. Gedurende de geslachtelijke levenscyclus overleeft de schimmel in de bodem en rottende plantdelen. Tijdens de ongeslachtelijke cyclus is de kans aanwezig dat de schimmel zich verspreidt via insecten (denk aan fruitvliegen), water en wind. Luchtvochtigheid en temperatuur spelen een grote rol bij de verspreiding van Mucor. Bij een te warm en vochtig klimaat ontwikkeld de schimmelziekte zich snel. Mucor ontwikkelt zichzelf niet verder zodra de temperatuur daalt tot onder de zes graden.  Bestrijden van de schimmel Mucor is lastig

Helaas zijn er nog geen effectieve middelen die de schimmel Mucor bestrijdt.  Daarom is het van groot belang om preventief hygiënemaatregelen te nemen. Om zo de kans op schimmels sterk te reduceren. Voorkom Mucor door goede hygiënemaatregelen 

Omdat de schimmelziekte Mucor niet te bestrijden is en zorgt voor flinke schade aan het gewas en een aanzienlijk productieverlies, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen van de schimmelziekte. Het beginnen met een zo schoon mogelijke teelt is daarbij belangrijk. Op die manier kan je de ziektedruk namelijk sterk verminderen. 

Schoon beginnen is echter lastig bij telen in de volle grond. In dat geval is het regelmatig verwijderen van afstervend of dood plantmateriaal belangrijk. Grondstomen is tevens een optie om de schimmel te reduceren. 

Het ‘schoon’ beginnen van een nieuwe teelt gaat nauw samen met het preventief nemen van hygiënemaatregelen. Dit is iets wat gedurende de gehele teelt in acht moet worden genomen. Denk hierbij aan het ontsmetten van materialen en het reinigen van de handen. Hiervoor zijn de volgende middelen aan te raden: 
  • Menno Florades is een ontsmettingsmiddel dat goed werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen. Dit middel is het enige toegelaten ontsmettingsmiddel dat je mag toepassen als gewasbeschermingsmiddel. 
  • Enno Rapid is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de blote handen in de tuinbouwsector. Voor het gebruik van dit middel heb je dus geen water nodig.
  • Menno H is een desinfecterende zeep op alcoholbasis geschikt voor het reinigen van ‘natte’ handen. 

Gerelateerde producten

Naast het treffen van hygiënemaatregelen is het van belang dat het gewas sterk is, dat het een goede weerstand opbouwt en dat de groeiomstandigheden zo gunstig mogelijk zijn. Dit alles vermindert namelijk de kans op schimmelziekten. 
Meer informatie over het bestrijden van de schimmel Mucor?

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van schimmels, of wil je graag een advies op maat? Stel dan je vraag aan gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelf binnen 24 uur. 


Luc KurrisOver Luc Kurris

Luc Kurris, operational productmanager bij Royal brinkman, brengt met ruim 30 jarig ervaring veel kennis met zich mee over geïntegreerde gewasbescherming. Hij ondersteunt de productspecialisten die bij de telers adviezen uitbrengen. “Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik met mijn achtergrond en ervaring mijn collega’s kan sturen en bijstaan zodat zij samen met de kweker het beste resultaat kunnen behalen.”


Do not delete this link