Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is een W-nummer?

Wat is een W-nummer?

Wat is een W-nummer?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 16-06-2016

Elk in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddel heeft een etiket (Wettelijk Gebruiksvoorschrift) wat door het Ctgb is vastgesteld. Wanneer in de toelating van een bepaald middel een wijziging komt, dient het etiket overeenkomstig te worden gewijzigd. Deze wijzigingen worden op het etiket aangeduid door een cirkel met een W, gevolgd door een bepaald nummer: W.1, W.2, W.3, etc.

Waarom een W-nummer?

Een W-nummer is bedoeld om de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen die gewijzigd zijn/worden herkenbaar te maken middels een code (het W-nummer). Hiermee wordt de gebruiker van het gewasbeschermingsmiddel dus gewaarschuwd voor het feit dat het etiket en dus de toepassing van het middel gewijzigd is.

Uitverkoop- en opgebruikdatum

Aan het W-nummer zijn een uitverkoopdatum en opgebruikdatum gekoppeld.
  • De uitverkoopdatum vertelt wanneer het middel met het desbetreffende W-nummer niet langer meer verkocht mag worden. Vanaf deze datum mag alleen het product met een hoger W-nummer verkocht worden.
  • De opgebruikdatum vertelt wanneer het middel met het desbetreffende W-nummer niet langer meer gebruikt mag worden. Vanaf deze datum mag alleen het product met een hoger W-nummer toegepast worden. Na het verstrijken van deze datum, dien je het product weg te gooien (dit doe je bij een KCA-depot).
Let op: als je een verpakking met het meest actuele etiket hebt, maar het oude etiket heeft nog een opgebruiktermijn, dan mag je de voorschriften van het oude etiket aanhouden. Je moet in dit geval wel het oude etiket bewaren bij het gewasbeschermingsmiddel.

Twee situaties bij etiketwijzigingen

Bij wijzigingen van etiketten zijn er twee situaties waar gebruikers rekening mee moeten houden:
  • Verruiming van het toepassingsgebied van een gewasbeschermingsmiddel: dit is van toepassing wanneer er bijvoorbeeld een extra teelt wordt toegevoegd. Hierbij wordt door het Ctgb geen aflever- en opgebruiktermijn voorgeschreven. Je mag als gebruiker het middel met het ‘oude’ etiket onbeperkt opgebruiken.
  • Beperking van het toepassingsgebied van een gewasbeschermingsmiddel: dit is van toepassing wanneer er bijvoorbeeld een teelt wordt geschrapt. Hierbij wordt door het Ctgb wel een aflever- en opgebruiktermijn voorgeschreven. Je mag als gebruiker na het verstrijken van de opgebruiktermijn het middel met het ‘oude’ etiket niet meer toepassen.

Geen W-nummer op het etiket

Indien er geen W-nummer op het etiket is terug te vinden, dan heeft dit middel nog het originele, ongewijzigde etiket. De informatie aangaande wijzigingen is altijd actueel terug te vinden in onze webshop. Je zoekt simpelweg het betreffende middel op en kunt eenvoudig zien wat het geldende W-nummer is en wat de eventuele opgebruiktermijn is. Tevens vind je hier ook de geldende etiketteksten.


W-nummer
Meer informatie over W-nummers

Heb je nog vragen over W-nummers, neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link