Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Wat is het verschil tussen een bacterie en virus?

Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Verschil bacterie en virus
Geschreven door Jasper Verhoeven | Laatste update: 10-02-2022

Bacteriën en virussen zijn de belangrijkste ziekteverwekkers in de tuinbouw en kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Er wordt vaak gedacht dat bacteriën en virussen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Het belangrijkste verschil tussen een bacterie en een virus is de opbouw en dikte van de celwand, wat een grote invloed heeft op de bestrijding. Wat is een bacterie?

Een bacterie is een micro-organisme, wat betekent dat het niet met het blote oog is te zien. Bacteriën hebben een heel dunne celwand. Hierdoor kunnen ze zich in rap tempo vermenigvuldigen door middel van celdeling. Er bestaan zowel goede als slechte bacteriën. Waar slechte bacteriën negatieve gevolgen hebben voor een gewas en lastig te bestrijden zijn, kunnen goede bacteriën een gewas juist beschermen tegen o.a. schimmels en insectenplagen. Een voorbeeld van een goede bacterie is Mycorrhiza.Wat is een virus?

Een virus bestaat uit genetisch materiaal en is net zoals een bacterie niet te zien met het blote oog. Een virus heeft een omhulsel waarin het genetische materiaal zit opgesloten. Dit omhulsel heet de eiwitmantel. De eiwitmantel vormt dus de beschermlaag van het daadwerkelijke virus. Pas op het moment dat het genetische materiaal de eiwitmantel verlaat, kan het andere cellen besmetten met het virus. Virussen vermenigvuldigen zichzelf, in tegenstelling tot bacteriën, niet door celdeling. Een virus kan zich alleen vermenigvuldigen via de cellen van mensen, dieren of plantcellen.


Het bestrijden van virussen en bacteriën

Zowel virussen als bacteriën zijn lastig te bestrijden wanneer deze niet tijdig worden gesignaleerd. Wanneer je virussen en bacteriën wel tijdig weet te signaleren, kan je deze bestrijden door gewasbeschermingsmiddelen en/of desinfectiemiddelen in te zetten. 

Gerelateerde producten


De inwerktijd van desinfectiemiddelen bij virussen en bacteriën

Wil je een virus bestrijden met behulp van een desinfectiemiddel, houd dan rekening met een langere inwerktijd. Het afdoden van een virus duurt namelijk langer dan het afdoden van een bacterie, omdat een desinfectiemiddel eerst door de eiwitmantel heen moet dringen voordat het virus uitgeschakeld kan worden.

Een bacterie beschikt niet over een eiwitmantel. Daardoor hoeft een desinfectiemiddel alleen maar door de celwand heen te dringen om de bacterie uit te schakelen. Dit gaat veel eenvoudiger en daardoor sneller dan het doordringen van een eiwitmantel. Daarom heeft een desinfectiemiddel een langere inwerktijd nodig voor het afdoden van virussen dan voor het afdoden van bacteriën. Dit maakt ook dat bijvoorbeeld een alcoholoplossing op de handen vaak goed in staat is om snel bacteriën kapot te maken, maar dat het te snel is uitgewerkt om virussen effectief te doden. Veel middelen die maar kort en agressief werken (denk aan waterstofperoxide of chloor) verliezen te snel hun kracht om het virus effectief uit te schakelen. Juist dan zijn middelen nodig die goed ‘inweken’ en lang hun kracht vasthouden, denk aan Menno florades.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Voer daarom eens in de zoveel tijd een desinfectiescan uit om te kijken wat je qua hygiëne moet verbeteren.  
Vragen over het verschil tussen een bacterie en virus

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over bacteriën en virussen of wil je graag advies op maat als het gaat om bestrijding? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Luc Kurris via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!

Do not delete this link