Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Chemische gewasbescherming  Uitvloeier gebruiken

Wanneer gebruik je een uitvloeier?

Wanneer gebruik je een uitvloeier
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 01-11-2019

Gewasbeschermingsmiddelen worden vaak in combinatie met hulpstoffen gebruikt om de effectiviteit van het middel te beïnvloeden. Eén van die hulpstoffen zijn uitvloeiers. Een uitvloeier verlaagt de oppervlaktespanning van een druppel water, waardoor het oppervlakte beter wordt bevochtigd. Op die manier kan de spuitvloeistof, met name onder droge omstandigheden, zich goed over het blad verdelen. In dit artikel geeft onze specialist tips over het gebruik van een uitvloeier. 


Uitvloeier toepassen

Een uitvloeier wordt gebruikt als gewasbeschermingsmiddelen onvoldoende werken. Daarom wordt bij een aantal gewasbeschermingsmiddelen het gebruik van een uitvloeier sterk aangeraden. Uitvloeiers kunnen op verschillende manieren toegepast worden:
  • Naast de betere verdeling van de spuitvloeistof zorgt een uitvloeier er voor dat het gewas sneller droogt. Hierdoor is er een kleinere kans op intreding van schimmels. 
  • Sommige uitvloeiers worden toegevoegd aan de voedingsoplossing van teelten  op kunstmatige substraten (komkommers en paprika’s) om verspreiding van virussen te voorkomen. 
  • Uitvloeiers kunnen ook gebruikt worden in combinatie met fungiciden. Hier zorgen ze ervoor dat het middel sneller opdroogt en er niet te veel werkzame stof in de plant of het weefsel terecht komt. 
  • Sommige uitvloeiers kunnen gebruikt worden als houdbaarheidsmiddel in snijbloemen. 

Let op: gebruik nooit een uitvloeier in combinatie met middelen die snel verdampen. De werking van het middel vermindert dan, omdat de uitvloeier ervoor zorgt dat het middel nog sneller verdampt. 


Natuurlijke uitvloeiers

Naast chemische uitvloeiers kun je ook een natuurlijke uitvloeier gebruiken. Een natuurlijke uitvloeier bestaat uit de natuurlijke extracten van de agaveachtige plant Yucca Schidigera. Een natuurlijke uitvloeier is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien kan de uitvloeier gebruikt worden in combinatie met (koud) water en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast is een natuurlijke uitvloeier ook veilig voor het gewas.


Superuitvloeiers

Een superuitvloeier is een speciaal type uitvloeier die zorgt voor een goede blad-/gewasbevochtiging en een betere opname van stoffen. Superuitvloeiers worden toegepast in een aantal situaties:
  • Extreme indringing in de structuur van het gewas;
  • Extreme indringen in de onderste lagen van het gewas;
  • Betere indringing van bodemherbiciden onder droge omstandigheden;
  • Snelle droging van gewassen na beregening in kassen.
Er zijn verschillende superuitvloeiers, zoals Hi-WettZipper, Silwet Gold en Agral Gold. Bovendien kunnen superuitvloeiers ook een hechter bevatten. Een hechter zorgt ervoor dat het gewasbeschermingsmiddel langer in werking blijft. 

Let op: superuitvloeiers kunnen ophopen op het gewas. In combinatie met een ionische uitvloeier wordt ophoping voorkomen.  


Neveneffecten

Net als chemische gewasbeschermingsmiddelen kunnen uitvloeiers een negatief effect hebben op de biologische bestrijding. Lees daarom altijd eerst goed het etiket voordat je een (super)uitvloeier toepast.Vragen over het gebruik van uitvloeiers?

Heb je vragen over het gebruik van (super)uitvloeiers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link