Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    5 tips voor een hogere effectiviteit van Aphidoletes in de winter

5 tips voor een hogere effectiviteit van Aphidoletes in de winter

5 tips voor een hogere effectiviteit van Aphidoletes in de winter
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 08-03-2021

In de winter is het lastiger om een goed resultaat te behalen met de galmug Aphidoletes aphidimyza. Dit komt door het koudere weer, vaak in combinatie met de start van de nieuwe teelt. Wanneer je rekening houdt met een aantal punten, kan je de effectiviteit van Aphidoletes in de winter verhogen. Onze specialist zet zijn tips op een rij. 


Spinnenwebben

Bij het opstarten van een teelt zijn er over het algemeen weinig spinnen in de kas aanwezig, een spinnenweb maakt het voor een volwassen Aphidoletes makkelijker om te paren. Kunnen zij geen web vinden, dan zullen ze lastiger paren. De oplossing is om zelf een spinnenweb aan te brengen op bijvoorbeeld de emmer waarin ze uitgezet worden of spinnen aan te brengen in het gewas. Even op spinnenjacht in de schuur, dus!  


Temperatuur 

Aphidoletes is ‘s nachts actief en zet haar eieren af bij een minimale temperatuur van 12°C. Hoe hoger de temperatuur hoe beter de ei-afzet. Overdag ontwikkelen de larven zich het beste bij een temperatuur rond de 23°C.

Wanneer een plant wordt aangevallen door bladluis, scheidt zij signaalstoffen af die natuurlijke vijanden van de bladluis aantrekt. Deze signaalstoffen worden beter bij een warme lucht verspreidt door de kas. Bij een lagere temperatuur heeft Aphidoletes dus veel meer moeite om bladluis te signaleren en zijn prooi op te sporen.  

Bekijk hieronder hoe je de Aphidoletes aphidimyza kunt inzetten.Luchtvochtigheid

Ook is de luchtvochtigheid in deze periode van het jaar over het algemeen laag als gevolg van een jong en open gewas, waardoor er in mindere mate dauwdruppels aanwezig zijn in het gewas. Deze dauwdruppels zijn essentieel voor uitkomende galmuggen, hier drinken ze namelijk van. Drinken de galmuggen niet, dan kunnen ze binnen enkele uren sterven. Oplossing: leg een natte doek in een emmer of plaats een stukje vochtig oase met 10% suikerwater op de plek waar je het materiaal uitzet. 

De luchtvochtigheid is ook belangrijk voor de ei-afzet. Aphidoletes heeft voorkeur voor de bladeren onderin de plant, hier zijn de condities het meest vochtig en donker.

Gerelateerde producten


Folie en bodemtemperatuur 

In veel nieuwe teelten wordt er - met het oog op hygiëne - folie op de grond geplaatst. Dit heeft echter een negatieve invloed op de ontwikkeling van Aphidoletes. De poppen kunnen zich namelijk alleen in de grond verpoppen. Komen de larven op het folie terecht en kunnen zij de grond niet bereiken, dan zullen ze sterven. Hier kan je als teler weinig aan doen, maar wees je hier wel bewust van. Ook de bodemtemperatuur is in deze periode van het jaar laag. Houd er rekening mee dat het verpoppingsproces daardoor langer duurt, waardoor een nieuwe generatie galmuggen langer op zich laat wachten. 


Uitzetten van Aphidoletes

Aphidoletes wordt o.a. geleverd onder de naam van APHIDOcontrol. Belangrijk is om voldoende Aphidoletes uit te zetten op het moment dat er bladluis geconstateerd wordt. Aphidoletes wordt geleverd als poppen in een draagstof. Het uitzetten van de galmug kan je op twee manieren doen en hangt af van het type product dat je gebruikt. 
  • Door het materiaal te verdelen in hoopjes op het substraat of in emmertjes met vochtig zand uit te strooien. Dit geldt voor APHIDOcontrol.
  • Door de kokers aan een zijde te openen en neer te zetten (zowel staand als liggend is mogelijk). Hierbij is het van belang dat de kokers niet in de zon of op vochtige plekken neergelegd worden (dit geldt voor Bio Innovations producten).Vragen over de effectiviteit van Aphidoletes in de winter
Heb je vragen over de effectiviteit en de inzet van Aphidoletes in de winter, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met Quality Controller Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link