Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Spuitlicentie halen: wat moet je weten?

Spuitlicentie halen: wat moet je weten?

Spuitlicentie halen: wat moet je weten?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 06-05-2021

Om op een glastuinbouwbedrijf te mogen werken met gewasbeschermingsmiddelen, dien je in het bezit te zijn van een Bewijs van Vakbekwaamheid (BvV), in de volksmond spuitlicentie genoemd. De spuitlicentie is in het leven geroepen om gevaarlijke situaties en ongelukken door verkeerd en ondeskundig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Wil je je BvV halen, dan is het handig om van tevoren een aantal dingen te weten. Wij zetten deze zaken voor je op een rij.


Wat is een spuitlicentie?

Een spuitlicentie is een bewijs van vakbekwaamheid waarmee je kan aantonen dat je bekwaam bent om met professionele gewasbeschermingsmiddelen te werken. Je hebt een spuitlicentie nodig om gewasbeschermingsmiddelen te mogen kopen, in opslag te hebben en/of toe te passen.


Welke spuitlicentie heb je nodig?

Er zijn verschillende BvV. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. De bekendste en meest behaalde type BvV zijn Uitvoeren Gewasbescherming (UG, ook wel Spuitlicentie 1) en Bedrijfsvoeren Gewasbescherming (BG, ook wel Spuitlicentie 2):

Spuitlicentie 1: Uitvoeren Gewasbescherming: dit BvV is bedoeld voor mensen die dagelijks in de praktijk werken met gewasbeschermingsmiddelen:
  • In opdracht van een ander (al dan niet in loondienst), mits een derde persoon aanwezig of beschikbaar is die beschikt over Bedrijfsvoeren Gewasbescherming.
  • Agrariërs geboren voor 01-01-1996, mits zij geen personeel in dienst hebben die gewasbeschermingshandelingen doen.
De cursus richt zich met name op het veilig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, het klaarmaken en berekenen van een spuitoplossing en kennis over de toepassingsapparatuur.

Spuitlicentie 2: Bedrijfsvoeren Gewasbescherming: dit BvV is bedoeld voor:

  • Bedrijfseigenaren die op een professionele manier gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen en die zijn geboren op of na 01-01-1996.
  • Bedrijfseigenaren die op een professionele manier gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen die geboren zijn voor 01-01-1996 en personeel in dienst hebben die gewasbeschermingshandelingen doen.
Je moet eerst over BvV Uitvoeren Gewasbescherming beschikken voordat je BvV Bedrijfsvoeren Gewasbescherming kan halen. De cursus richt zich naast de aspecten nodig voor de BvV UG ook op het maken van een gewasbeschermingsplan geïntegreerde gewasbescherming voor ’n teelt(seizoen). Hierin beschrijf je welke gewasbeschermingsmaatregelen je neemt, naast de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Denk aan de inzet van natuurlijke vijanden, klimaatmaregelen of mechanische onkruidbestrijding. Ook het vruchtwisselingsplan, rassenkeuze, uitgangsmateriaal en ook emissiebeperkende maatregelen kan je vastleggen in je plan.

Wil je naast gewasbeschermingsmiddelen ook gebruik maken van professionele rodenticiden, dan heb je naast de spuitlicentie ook een Vakbekwaamheidsbewijs Knaagdierbestrijding nodig. Klik hier voor meer informatie.


Spuitlicentie behalen

Waar kan je een spuitlicentie aanvragen?

Overheidsinstantie Bureau Erkenningen faciliteert, organiseert en controleert de spuitlicentie. Op de website van Bureau Erkenningen vind je een overzicht van verschillende agrarische opleidingscentra waar je je spuitlicentie kan aanvragen. Royal Brinkman biedt deze opleiding ook aan in samenwerking met Terra Trainingen. Verder is het mogelijk om online je spuitlicentie te halen.


Wat kost een spuitlicentie?

De kosten voor het halen van een spuitlicentie verschillen per opleider, maar ook per type (BvV UG of BvV BG ) en per type cursus (online cursus, dagcursus of cursus van meerder dagdelen).


Hoe kan je je spuitlicentie verlengen?

Een Bewijs van Vakbekwaamheid is niet onbeperkt geldig: deze moet iedere vijf jaar verlengd worden. Om de gewasbescherming licentie te mogen verlengen, dien je in deze vijf jaar een aantal bijeenkomsten te volgen om je kennis continu bij te spijkeren.
  • Voor de BvV Uitvoeren Gewasbescherming moet je vier kennisbijeenkomsten volgen, waarvan minimaal een met het thema 'Veiligheid en Techniek'. De overige drie kennisbijeenkomsten mogen vrij gekozen worden uit de thema's: Transport en Opslag, Teelt of Veiligheid en Techniek.
  • Voor BvV Bedrijfsvoeren Gewasbescherming moet je vier kennisbijeenkomsten volgen, waarvan minimaal een met het thema 'Veiligheid en Techniek' en een met het thema 'Teelt'. De overige twee kennisbijeenkomsten mogen worden gekozen uit de thema's: Transport en Opslag, Teelt of Veiligheid en Techniek.
Het behalen van deze spuitlicentie punten en bijwonen van deze bijeenkomsten zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.


Spuitlicentie bijeenkomsten

Hoeveel bijeenkomsten je moet volgen om je licentie gewasbescherming te mogen verlengen, is afhankelijk van het niveau van de licentie. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Bureau Erkenningen. 

Ook Royal Brinkman organiseert jaarlijks meerdere bijeenkomsten die meetellen voor het verlengen van je spuitlicentie. Bekijk het overzicht Spuitlicentie bijeenkomsten voor meer informatie.


Cursusaanbod
Vragen over spuitlicentie halen

Heb je vragen over het halen van een spuitlicentie? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link