Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke soorten zwavel zijn er?

Welke soorten zwavel zijn er?

Welke soorten zwavel zijn er?
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 16-09-2020

In de tuinbouw maakt men gebruik van zwavel voor het voorkomen en bestrijden van echte meeldauw en tomatengalmijt. Er bestaan verschillende soorten zwavel.


Soorten zwavel

Er zijn verschillende soorten zwavel: zwaveltabletten, spuitzwavel en zwavel als bladmeststof.
  • Zwaveltabletten: worden gebruikt in een zwavelverdamper. Een zwaveltablet weegt 115 gram, wat precies de juiste hoeveelheid is om de zwavelverdamper op een veilige en simpele manier te vullen. Na het wegvallen van de RUB-regeling is dit nog de enige overgebleven zwavel die in Nederland gebruikt mag worden in zwavelverdampers.
  • Spuitzwavel: dit is zwavel die is geformuleerd om te vermengen met water en vervolgens met een te verspuiten over het gewas. Spuitzwavel geeft wel zichtbaar residu en is om die reden (op siergewassen) niet altijd toepasbaar en daarnaast staan er maar een beperkt aantal gewassen op het etiket.
  • De bladmeststof ACS zwavel: dit is zwavel in vloeibare vorm. Deze meststof wordt over het gewas gespoten. ACS zwavel is geen gewasbeschermingsmiddel. Maar algemeen bekend is dat goed groeiende gewassen met stevige cellen minder vatbaar zijn voor ziekten.Het effect van zwavel op schimmels

Wanneer zwavel namelijk in contact komt met een schimmel, verstoort het de energiehuishouding in de schimmel, waardoor de schimmel sterft. Ook voorkomt het de kieming van sporen. 


Zwavel toepassen

De toepassing van de verschillende soorten zwavel is anders, maar de werking van deze producten is hetzelfde: ze hebben hetzelfde effect op schimmels of de weerstand tegen ziekten.

Benodigdheden


Toelating vervallen

Het Ctgb heeft laten weten dat de toelating van zwavel in Nederland komt te vervallen in verband met het uitfaseren van de RUB-regeling. Hierdoor mogen sommige producten maar tot oktober 2019 gebruikt worden. Hieronder vind je een overzicht van alle zwavelproducten en de eventuele uitverkoop- en opgebruikdata per product en per land. 

ProductToegelatenUitverkoop datumOpgebruik datumUiterste bestel datum
Voor zwavelverdampers
ZwaveltablettenJaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL

Kumulus 20 kgJaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL
Bladmeststof
ACS zwavel 10 liter
JaN.v.t.N.v.t.N.v.t.NL en overigMeer informatie over zwavel

Heb je vragen over het gebruik van zwavel, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link