Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming  Reiniging  Verschil tussen reiniging en desinfectie


Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie?

Keuzehulp reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie zijn van groot belang voor een hygiënische teelt. Alleen zo worden er ziektes, bacteriën en plagen tegengehouden en wordt besmetting van het gewas voorkomen. Reiniging en desinfectie zijn daardoor noodzakelijke onderdelen voor de kwaliteit van het gewas en de productie. Wist je dat reiniging en desinfectie niet hetzelfde zijn? In dit artikel legt onze specialist het verschil uit en laat hij zien welk product je het beste kan gebruiken voor welke toepassing. 

Wat is reinigen?

Reinigen is het verwijderen van vuil zoals stof, vuil of vet. Hiervoor maak je gebruik van een reinigingsmiddel. Reinigen zorgt er niet voor dat micro-organismen gedood worden.

Wat is desinfecteren?

Desinfecteren is het doden, inactiveren of verwijderen van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Door de micro-organismen te bestrijden, kunnen ze zich niet verder verspreiden. Desinfecteren dient te gebeuren direct na het reinigen van een oppervlak. 

Eerst reinigen, dan desinfecteren

Voor een optimale hygiëne zorg je dat je het schoon te maken materiaal of oppervlak eerst reinigt met een reinigingsmiddel. Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kan je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel. De tweede stap is desinfecteren. Met een desinfectiemiddel kan je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Een oppervlak lijkt na het gebruik van een reinigingsmiddel misschien schoon, maar is dit dus niet altijd!
 

Keuzehulp reiniging en desinfectie

Voor het kiezen van het juiste reiniging- of desinfectiemiddel, kan je gebruik maken van de keuzehulp hieronder. Bepaal of je wilt reinigen of desinfecteren en klik door om de verschillende reiniging- en desinfectiemiddelen te bekijken.

 
Schuimend* Organisch vuil
Algen en bacteriën


Menno Hortisept Clean Plus

Menno ter Forte
Reiniging
 
Niet schuimend Organisch vuil
Algen en bacteriën


Menno Hortisept Clean

Menno ter Forte
Waterontsmetting Complete
waterdesinfectie
Huwa-San
ECA-unit
Schuimend* Bacteriën, schimmels,
virussen en viroïden

Algen en bacteriënMenno Florades


Menno ter Forte
Desinfectie Oppervlaktedesinfectie
Niet schuimend Bacteriën, schimmels,
virussen en viroïden

Algen en bacteriënMenno Florades


Menno ter Forte
Zonder water Enno Rapid
Handendesinfectie
Met water Menno H


* Een toepassing met schuim is effectiever en geeft het beste resultaat. Klik hier voor meer informatie over schuimtoepassingen.

Benodigdheden


specialisten desinfectieVragen over reiniging en desinfectie

Heb je vragen over reiniging en desinfectie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde productvideo's


Gerelateerde artikelen

- Hoe kan je verschillende materialen het beste reinigen?
- Voordelen van desinfectie met schuim
- Handenontsmetting in de tuinbouw
- Glasreiniger toepassen in de kas
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten

Do not delete this link