Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming    Reiniging    Verschil tussen reiniging en desinfectie in de tuinbouw

Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie in de tuinbouw?

Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie?
Geschreven door Dirk Timmers | Laatste update: 01-09-2020

Reiniging en desinfectie in de tuinbouw zijn van groot belang voor een hygiënische teelt. Alleen zo worden er ziektes, bacteriën en plagen tegengehouden en wordt besmetting van het gewas voorkomen. Reiniging en desinfectie zijn daardoor noodzakelijke onderdelen voor de kwaliteit van het gewas en de productie. Wist je dat reiniging en desinfectie niet hetzelfde zijn? In dit artikel legt onze specialist het verschil uit en laat hij zien welk product je het beste kunt gebruiken voor welke toepassing in de tuinbouw. 


Wat is reinigen?

Reinigen is het verwijderen van vuil zoals stof, vuil of vet. Hiervoor maak je gebruik van een reinigingsmiddel. Reinigen zorgt er niet voor dat micro-organismen gedood worden.


Wat is desinfecteren?

Desinfecteren is het doden, inactiveren of verwijderen van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Door de micro-organismen te bestrijden, kunnen ze zich niet verder verspreiden. Desinfecteren dient te gebeuren direct na het reinigen van een oppervlak. 


Eerst reinigen, dan desinfecteren

Voor een optimale hygiëne zorg je dat je het schoon te maken materiaal of oppervlak eerst reinigt met een reinigingsmiddel. Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel. De tweede stap is desinfecteren. Met een desinfectiemiddel kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Een oppervlak lijkt na het gebruik van een reinigingsmiddel misschien schoon, maar is dit dus niet altijd!
 

Keuzehulp reiniging en desinfectie

Voor het kiezen van het juiste reiniging- of desinfectiemiddel, kun je gebruik maken van het reinigings- en ontsmettingsmiddelen overzicht hieronder. Bepaal of je wilt reinigen of desinfecteren en klik door om de verschillende reiniging- en desinfectiemiddelen te bekijken.

 
Schuimend* Organisch vuil
Algen en bacteriën


Menno Hortisept Clean Plus

Menno ter Forte
Reiniging
 
Niet schuimend Organisch vuil
Algen en bacteriën


Menno Hortisept Clean

Menno ter Forte
Waterontsmetting Complete
waterdesinfectie
Huwa-San
ECA-unit
Schuimend* Bacteriën, schimmels,
virussen en viroïden

Algen en bacteriënMenno Florades


Menno ter Forte
Desinfectie Oppervlaktedesinfectie
Niet schuimend Bacteriën, schimmels,
virussen en viroïden

Algen en bacteriënMenno Florades


Menno ter Forte
Zonder water Enno Rapid
Handendesinfectie
Met water Menno H

* Een toepassing met schuim is effectiever en geeft het beste resultaat. Klik hier voor meer informatie over schuimtoepassingen.

BenodigdhedenMeer informatie over reiniging en desinfectie in de tuinbouw

Heb je vragen over reiniging en desinfectie in de tuinbouw, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met desinfectiespecialist Dirk Timmers, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!
 

___

HortiHygienz
De totaaloplossing voor vraagstukken rond hygiëne in de tuinbouw

Wij geloven erin dat telers wereldwijd met een optimale bedrijfshygiëne een zo hoog mogelijk rendement kunnen halen uit hun gewas. HortiHygienz is wereldwijd inzetbaar als totaaloplossing voor bedrijfshygiëne. Wat de vraag of uitdaging op het gebied van bedrijfshygiëne ook is, HortiHygienz heeft dé oplossing voor jou!

Do not delete this link