Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming & desinfectie  Hygiëne  Hoe kan je verschillende materialen het beste reinigen?


Hoe kan je verschillende materialen het beste reinigen?

Reinigen van materialen De hoeveelheid vuil en het type vuil in de tuinbouw verschilt aanzienlijk van andere sectoren. Vervuiling die ontstaat door plantresten, plantsappen, grond, stof en ander organisch materiaal hecht zeer sterk aan diverse oppervlakken. De ontvettende eigenschappen van reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat dit organisch materiaal beter oplost. Een grondige reiniging is daarom van groot belang om hygiënisch te kunnen werken en dient altijd plaats te vinden voordat er gestart wordt met ontsmetten. Reinigen is dan ook een belangrijke stap in het teeltwisselingsproces.


Schuimend reinigingsmiddel

In veel gevallen is het effectiever om gebruik te maken van een schuimend reinigingsmiddel, bijvoorbeeld bij het reinigen van potten, kisten, zaaitrays, plantentrays, boxen, buisrailkarren, pallets, roltafels, transportmaterialen, (glas)gevels en vloeren. De contacttijd neemt enorm toe en de kruipende eigenschap van schuim zorgt ervoor dat het reinigingsmiddel alle kieren en hoeken bereikt. Ook is bij het gebruik van schuim goed zichtbaar of het gehele oppervlak behandeld is. Een schuimend reinigingsmiddel kan worden toegepast met behulp van schuimapparatuur.

Let op:
in een recirculerende kisten of traywasmachine is een schuimende reiniger niet aan te bevelen.


Niet-schuimend reinigingsmiddel

Voor toepassing in een rugketel of via de spuitwagen kan een niet-schuimend reinigingmiddel gebruikt worden. Voor het reinigen van oppervlaktes na toepassing van het reinigingsmiddel is een hogedrukreiniger een goede optie.

Benodigdheden

Aandachtspunten bij reinigen van materialen

  • Wanneer je een reinigingsmiddel voor het eerst toepast op een materiaal, voer dan altijd eerst een proefbehandeling uit om de productverdraagzaamheid van het materiaal te testen.
  • Voorkom dat reinigingsmiddelen direct in contact komen met planten. Sommige reinigingsmiddelen kunnen namelijk schade veroorzaken aan de plant.
  • Zorg ervoor dat je een te reinigen oppervlak altijd gelijkmatig behandelt en dat je het reinigingsmiddel lang genoeg laat inwerken voor het beste resultaat.
  • Lees voor gebruik altijd de gebruikerstips en aandachtspunten over het toe te passen product goed door.

Bekijk ook de Advieskaart Reinigen van fust en materialen.


Coating

Grote oppervlaktes zoals teelttafels, vloeren en (glas)gevels kan je beschermen tegen vuil met behulp van een coating. Een coating zorgt ervoor dat het vuil zich minder goed kan hechten aan het oppervlak en dat vuil dat zich wél hecht, eenvoudiger verwijderd kan worden.
Jan-Willem en Jasper

Meer informatie over reinigen van materialen

Wil je meer informatie over reinigen van materialen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze desinfectiespecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde productvideo's


Do not delete this link