Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie   Hoe reinig je de regenleiding?

Hoe reinig je de regenleiding?

Een goede waterkwaliteit is voor een teler van enorm belang. Vervuild water heeft namelijk een negatief effect op de groei van het gewas. Daarom is het belangrijk om de waterkwaliteit zo goed mogelijk te monitoren en te controleren. Eén van de onderdelen hiervan is het reinigen van de regenleiding. Hierin ontstaat na verloop van tijd biofilm, wat kan leiden tot verstoppingen. Ook zorgt dit ervoor dat het water minder zuurstof bevat. In dit artikel legt onze specialist je uit hoe je eenvoudig de regenleiding reinigt. 

Regenleiding
Regenleiding reinigen

Regenleiding reinigen

De meest effectieve manier om de regenleiding te reinigen, is met behulp van het desinfectiemiddel Huwa-San. Houd voor het reinigen van de regenleiding de volgende stappen aan:
  1. Bepaal de mate van vervuiling. Bij lichte vervuiling houd je een dosering van 0,2% Huwa-San aan, bij flinke vervuiling 0,5% en bij zware vervuiling 0,7%. Twijfel je over de juiste dosering, vraag een specialist dan om advies. 
  2. Zie bovenstaande foto’s: denk aan het maken van een aansluiting op het einde van de regenleiding middels een stuk PVC pijp (zowel aan het begin als aan het einde van de leiding); dit om veilig en laag bij de grond te kunnen werken. 
  3. Sluit een voorraadvat (bijvoorbeeld een Empas spuitwagen) met de juiste concentratie aan op de ene kant van de regenleiding en sluit een slang aan op de andere kant van de regenleiding, zodat je het water kan opvangen.
  4. Draai de regenleiding om, zodat de sproeiers naar boven wijzen. 
  5. Zet nu de doseerpomp van het voorraadvat aan, zodat de regenleiding vanaf één kant gevuld wordt. Test aan de andere kant met behulp van een waterstofperoxidestrip wanneer de oplossing Huwa-San dit punt bereikt. Let op: werk met lage druk, omdat de sproeiers anders kunnen gaan draaien en er hoge concentraties waterstofperoxide rond gesproeid worden!
  6. Zodra de oplossing de andere kant van de regenleiding heeft bereikt, zet je de kraan aan beide kanten dicht. 
  7. Laat dit minimaal 12 uur staan, zodat het middel voldoende tijd heeft om in te werken. 
  8. Na 12 uur kan je de regenleiding grondig doorspoelen. Gebruik waterstofperoxidestrips om te controleren of alle actieve stof uit de regenleiding is. 
  9. Draai daarna de regenleiding om zodat de sproeiers weer naar beneden wijzen en spoel daarna nogmaals goed door. 
  10. Check met de waterstofperoxidestrips nog een keer of er geen Huwa-San meer aanwezig is in de regenleiding. 

Benodigdheden

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Denk bij het reinigen van de regenleiding aan je eigen veiligheid en zorgt dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Bij gebruik van Huwa-San zijn  handschoenen, een gelaatsscherm en beschermende kleding nodig.Vragen over regenleiding reinigen
Heb je vragen over het reinigen van de regenleiding, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met hygiënespecialist Jasper Verhoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jasper VerhoevenOver Jasper Verhoeven

Jasper Verhoeven, productspecialist desinfectie, is hét aanspreekpunt voor telers op het gebied van hygiëne. “Met de toenemende vraag naar hygiënemaatregelen in de tuinbouw en de uitdagingen die daarbij komen kijken, wordt een advies op maat steeds belangrijk. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om een teler te helpen om de beste situatie op zijn bedrijf te creëren.”


Do not delete this link