Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Voedingsschema  Plantweerbaarheid vergroten

Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?

Hoe vergroot je de plantweerbaarheid?
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 13-10-2019

Plantweerbaarheid vergroten is een steeds belangrijker begrip in de glastuinbouw. De komende jaren zal het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen steeds verder worden teruggedrongen, terwijl stressfactoren wel bestreden moeten worden om te kunnen voldoen aan de wereldwijd toenemende voedselbehoefte. Kwekers zijn hierdoor genoodzaakt om andere middelen in te zetten voor het tegengaan van ziektes en plagen. Dit kunnen zij doen met behulp van biologische gewasbescherming, maar ook met producten die de plantweerbaarheid bevorderen. In dit artikel geven onze specialisten uitleg over het gebruik van producten ten behoeve van de plantweerbaarheid.

Natuurlijk afweermechanisme van planten

Planten beschikken van nature over een afweermechanisme waarmee zij zichzelf beschermen in stress situaties. Deze stress kan worden veroorzaakt door factoren zoals ziektes, plagen en micro-organismen (biotisch), maar ook door omgevingsfactoren als temperatuur, vocht en licht (abiotisch). Wanneer de plant stress ervaart, komt het afweermechanisme op gang en gaat de plant stoffen aanmaken die hem beschermen tegen deze gevaren.

Afweermechanisme versterken

Producten ten behoeve van de plantweerbaarheid zorgen ervoor dat het natuurlijke afweermechanisme van de plant versterkt wordt, zodat de plant sneller en krachtiger reageert op stress situaties en ziektes. Dit biedt de mogelijkheid om het gebruik van chemie te beperken. Het effect van plantweerbaarheidsproducten is vergelijkbaar met het effect van vitaminepillen bij personen: ze versterken het afweersysteem, waardoor je minder snel ziek wordt en bij ziekte sneller geneest.

Bovengronds en ondergronds

De plantweerbaarheid kan zowel bovengronds als ondergronds op verschillende manieren versterkt worden. Bovengronds kan dit door het plant-immuunsysteem te activeren, door plantversterkende bladmeststoffen in te zetten en door de plantvitaliteit te verhogen. Het ondergronds versterken van de plantweerbaarheid kan door plantversterkende meststoffen in te zetten, het bodemleven te stimuleren en door opname- en bodemverbeteraars in te zetten. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden om de plantweerbaarheid te vergroten.
Plant-immuunsysteem activeren

Door het plant-immuunsysteem te activeren, kunnen planten zich beter verdedigen tegen ziekten. Hierdoor vermindert de kans op besmetting van en verspreiding binnen het gewas.

Plant-immuunsysteem activerenPlantversterkende bladmeststoffen inzetten

Plantversterkende bladmeststoffen ondersteunen de groei, de processen in de plant en de opname en omzetting van mineralen en spoorelementen. Door toepassing van deze producten wordt de behoefte van de plant altijd voldoende gedekt.

Plantversterkende bladmeststoffen inzettenPlantvitaliteit verhogen

Het verhogen van de plantvitaliteit zorgt ervoor dat de processen in de plant efficiënter verlopen. De cel van een plant kan vergeleken worden met een fabriek: hoe efficiënter deze draait, hoe hoger de opbrengst.

Plantvitaliteit verhogenPlantversterkende meststoffen inzetten

Plantversterkende meststoffen ondersteunen de groei, de processen in de plant en de opname en omzetting van mineralen en spoorelementen. Door toepassing van deze producten wordt de behoefte van de plant altijd voldoende gedekt.

Plantversterkende meststoffen inzettenBodemleven stimuleren

Een evenwichtig bodemleven verkleint de kans op bodemziekten en plagen. Het bodemleven kan worden gestimuleerd door micro-organismen aan de bodem toe te voegen en door de aanwezige populatie(s) te stimuleren.

Bodemleven stimulerenOpname- en bodemverbeteraars inzetten

Opnameverbeteraars zorgen voor een toename van elementen in opneembare vorm in de grond en/of het stimuleren van de opname door de plant zelf. Denk hierbij aan een optimale beworteling of verbeterde bodemstructuur. Organische meststoffen zorgen voor bodemverbetering, meer vruchtbaarheid van de bodem en het langzaam vrijkomen van de voedingsstoffen.

Opname- en bodemverbeteraars inzettenProducten combineren

Het combineren van verschillende producten ten behoeve van de plantweerbaarheid kan de werking van de producten versterken. Dit is echter niet altijd het geval. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je verschillende producten met elkaar combineert.

Neveneffecten op natuurlijke vijanden

Sommige producten hebben neveneffecten op de aanwezige natuurlijke vijanden in het gewas. Ook daarom is het van belang om je te laten adviseren over het gebruik van de verschillende plantweerbaarheidsproducten.

PlantweerbaarheidsproductenMeer informatie over plantweerbaarheid vergroten
Heb je vragen over plantweerbaarheid vergroten of over het gebruik van bovenstaande middelen? Neem dan contact op met productspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link