Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Wolluis

Hoe kun je wolluis bestrijden?

Wolluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-09-2020

De wolluis is een insect dat voorkomt in met name siergewassen, maar in mindere mate ook in vruchtgroente. Het insect beschadigt planten door plantensap op te zuigen. Hierdoor verzwakt de plant, wat leidt tot verminderde groei, misvorming, vergeling van het blad en/of bladverlies. Aan bloemen of vruchten ontstaat vaak (cosmetische) schade en in het ergste geval vallen ze zelfs af. Daarnaast scheiden wolluizen honingdauw af, waarop zich roetdauw kan ontwikkelen, waardoor de plant vervuilt en er verminderde fotosynthese plaatsvindt. Deze gevolgen zorgen voor een daling van de productie en in het geval van siergewassen voor een daling van de sierwaarde
.


Soorten wolluis

Er zijn veel verschillende soorten, maar de meest voorkomende soorten wolluis behoren tot de geslachten Planococcus en Pseudococcus. De meest bekende soorten wolluis zijn de citruswolluis, de langstaartwolluis en de tomatenwolluis.


Wolluis signaleren

Wolluis omgeeft zich met een witte, wasachtige dradenmassa waarin de eieren worden gelegd. Hierdoor is wolluis goed te herkennen. Meestal bevindt wolluis zich in de toppen of in de oksels van de bladeren, maar soms zit het ook in bladscheden. Hier is wolluis moeilijker te signaleren. Afhankelijk van het soort wolluis kan deze plaag zich ook op andere delen van de plant bevinden, zowel bovengronds als ondergronds. 

Mannetjes en vrouwtjes zien er anders uit. Mannetjes wolluizen zijn kleiner en hebben vleugels. Vrouwtjes hebben geen vleugels en zijn bedekt met een witte, wasachtige afscheiding. Daarnaast blijven vrouwtjes altijd in het nimfenstadium; ze worden nooit volwassen. 

Wolluis kan zich niet over grote afstanden verspreiden, waardoor de plaag voornamelijk voorkomt in haarden. Verspreiding in het gewas gebeurt doordat medewerkers in aanraking komen met wolluis. Vooral eizakken met daarin de eieren van de wolluis worden eenvoudig verspreid. Deze zijn namelijk plakkerig en kunnen daardoor aan kleding en handen van medewerkers vastplakken. 


Biologische bestrijding Wolluis

Wolluis bestrijden kan door middel van de inzet van biologische of chemische gewasbescherming. Door de inzet van verschillende natuurlijke vijanden kan wolluis biologisch worden bestreden. Chemische bestrijding van de wolluis gaat daarentegen moeilijk vanwege hun beschermende wollaag. Lees hieronder meer.

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link