Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Weekhuidmijt

Hoe kun je weekhuidmijt bestrijden?

Weekhuidmijt
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 03-12-2020

In de sierteelt zorgen mijten – met name weekhuidmijten Tarsonemidae - voor een behoorlijke schade aan gewassen. Voornamelijk in de teelt van gerbera’s zijn de weekhuidmijten flink actief.  Er bestaan verschillende soorten weekhuidmijten. De meest voorkomende en schadelijkste vormen in kasgewassen zijn de Cyclamenmijt Phytononemus pallidus, Begoniamijt Polyphagotarsonemus latus, de Vioolmijt Tarsonemus violae en Narcismijt Steneotarsonemus laticus.


Weekhuidmijt signaleren

Weekhuidmijten hebben een grote familie. Echter vormen slechts een aantal soorten een plaag voor de glastuinbouw. De mijten bevinden zich graag in vochtige omgevingen met veel schaduw in tegenstelling tot de spintmijten die juist warme en droge omstandigheden prefereren. 

Weekhuidmijten zijn enorm klein en nauwelijks met het blote oog waar te nemen. Zelfs met een loep of eenvoudige microscoop zijn de mijten lastig waarneembaar. De huid van een volwassen weekhuidmijt is glanzend, waarvan de kleur afhankelijk is van de waardplant waarop de mijt voorkomt. De larve is vrij transparant, 0,1 mm groot en heeft 3 paar poten. Een volwassen weekhuidmijt is ongeveer 0,2 mm groot en heeft ook 3 paar poten, waarbij het achterste paar uitloopt in een tarsus (haar).

Eieren zijn doorzichtig van kleur en zijn ovaalvorming. Over het algemeen komen mannetjes uit onbevruchte eitjes en vrouwtjes uit bevruchte eitjes. Na de eitjes komen de larven uit. Vervolgens rusten ze in een pop. Met name in verwarmde kassen zijn de mijten jaarrond actief en planten zich continu voort. 


Soorten weekhuidmijten

In de sierteelt komen verschillende soorten voor. Elke mijt heeft weer zijn eigen herkenningspunten en symptomen
  • Cyclamenmijt is glashelder of bruin van kleur en bewegen langzaam voort. Ze verschuilen zich onder andere in bloemknoppen, groeipunten en opgerolde bladeren. 
  • Begoniamijt is één van de bekendste weekhuidmijten en komt onder andere voor in begonia, gerbera en roos. De mijten zijn glashelder of groen van kleur. Deze mijt is zeer polyfaag wat inhoudt 
  • Vioolmijt heeft veel gemeen met de cyclamenmijt en is slanker dan de begoniamijt, maar leeft graag in lagere temperaturen. 
  • Narcismijt kan in amaryllis voor veel schade zorgen aan blad en bloemen.


Schadebeeld weekhuidmijten

Jonge plantendelen worden voornamelijk aangetast door weekhuidmijten doordat ze zuigen aan de plant. Een aantal soorten scheiden giftige stoffen af, waardoor de groeipunten en knoppen van de plant afsterven met als gevolg stikstofophoping in de bladeren. Bovendien misvormen de scheuttoppen en worden bladeren aangetast door kromtrekken en bros worden. Bij gerbera’s wordt verkleuring en misvorming van de bloemen waargenomen als schadebeeld. 


Weekhuidmijt bestrijden

Het bestrijden van weekhuidmijten kan zowel met biologische als met chemische middelen. Lees hieronder meer. 


Biologisch weekhuidmijt bestrijden

Uit onderzoek is gebleken dat diverse roofmijten ingezet kunnen worden. Amblyseius barkeri (BARKERIcontrol), Amblyseius swirski (SWIRScontrol), Amblyseius cucumeris (AMBLYcontrol) en Transeius montdorensis (MONcontrol) lieten in proeven goede resultaten zien.


Chemisch weekhuidmijt bestrijden

Weekhuidmijten zitten vaak verscholen. 

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link