Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Varenrouwmug

Hoe kun je varenrouwmug bestrijden?

Varenrouwmug
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 10-03-2020

De varenrouwmug Sciara analis is een insect dat zich bevindt op vochtige plaatsen in het gewas - met name op plekken waar algengroei zich voordoet. Een varenrouwmug leeft in principe van dood organisch materiaal, maar bij gebrek hieraan vreet hij ook de wortels van levende planten aan. De plaag komt jaarrond voor in kassen. Varenrouwmuggen verplaatsen zich nauwelijks door het gewas, waardoor ze slechts plaatselijk schade veroorzaken.


Schadebeeld

Varenrouwmug veroorzaakt op drie manieren schade in een gewas:
  • De larven - die de grootste problemen geven - eten zaailingen, verspeende planten en stekken en brengen zo schade aan in het gewas. Deze schade uit zich bijvoorbeeld in groeivertraging doordat voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden, maar in het slechtste geval sterven planten af. Hoge temperaturen dragen bij aan het voortdurend voortplanten van het insect, waardoor dit slecht 3-4 weken duurt. 
  • Verder veroorzaken ze met hun uitwerpselen cosmetische schade aan het gewas. 
  • Daarnaast kunnen zowel de larven als de volwassen muggen verschillende virussen en schimmels - zoals Botrytis en Fusarium - verspreiden in het gewas. 


Varenrouwmug signaleren

De larven van de varenrouwmug herken je aan het langwerpige en glasachtige lichaam. Ze zijn ongeveer 3 á 4 mm groot. Volwassen varenrouwmuggen zijn 2 à 3 cm groot en zijn te herkennen aan het V-teken op het einde van hun vleugels. Ook hebben ze een kenmerkende zwarte kop. Hun lichaam is zwart-bruin met lange poten. Een varenrouwmug legt haar larven op vochtige plaatsen tussen de wortels van planten. De plaag doet zich vaak voor in de teelt van potplanten, maar ook snijbloemen, waaronder gerbera en lysianthus, worden aangetast door deze plaag. 


Verschil tussen varenrouwmug en oevervlieg

De varenrouwmug wordt vaak verward met de oevervlieg, maar beide insecten zorgen voor een ander schadebeeld. Een varenrouwmug is verder minder fors gebouwd dan een oevervlieg en heeft langere antennes. Bovendien zorgt een oevervlieg vaak alleen voor cosmetische schade; deze vreet het gewas niet aan. 


Varenrouwmug bestrijden

Varenrouwmuggen komen vaak voor bij...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link