Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?    Vandatrips

Hoe kun je vandatrips bestrijden?

Vandatrips
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-06-2020

De vandatrips, ook wel Dichromothrips corbetti, komt voornamelijk voor in orchidee. Ondanks dat deze trips een voorkeur heeft voor de bloemen, zijn ze ook op het blad te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op het schadebeeld, uiterlijk en bestrijding van de vandatrips. 


Vandatrips herkennen

Je kunt vandatrips herkennen aan het zeer donkere, bruin- tot zwartgekleurde lijf. De vleugels zijn doorzichtig, maar de aanzet van de vleugels valt op door de witte kleur. Volwassen vandatripsen hebben een lengte van 1 tot 1,2 mm en 8 antenneleden. Op de kop en bovenaan de rug heeft het insect korte haren. Dit in tegenstelling tot het achterlijf; de kam heeft juist zichtbaar lange haren. 
De larven lijken qua uiterlijk totaal niet op de volwassen trips. Ondanks dat zijn ze goed te signaleren in het gewas. Dit komt met name door het geelgekleurde lijf en rode ogen. Alle ontwikkelingsstadia zijn te vinden op de plant zelf. Schadebeeld

Vandatrips kan flinke schade achterlaten op het gewas. Deze schade is zowel terug te zien op het blad als in de bloemen. Na aantasting is de kans op misvormde bloemen en gevlekte bladeren groot. Het is niet bekend of vandatrips virussen overbrengt. 


Vandatrips voorkomen en bestrijden

Om de vandatrips tijdig te signaleren, is het verstandig om signaalrollen of -platen op te hangen in de kas. Door deze wekelijks te controleren, kun je achterhalen of er een toename is van het aantal tripsen of andere insecten.  

Voor het bestrijden van vandatrips kun je natuurlijke vijanden inzetten zoals de roofmijt Transeius montdorensis. Requiem® Prime, een biologische insecticide, werkt ook goed tegen trips. 

BenodidhedenMeer informatie over vandatrips 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het signaleren en bestrijden van de vandatrips of wil je advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link