Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Valse spintmijt 

Hoe kun je valse spintmijt bestrijden?

Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-06-2020

Valse spintmijt komt wereldwijd voor in veel verschillende gewassen. Valse spintmijt lijkt op de gewone kasspint, maar is afkomstig van een andere familie, de Tenuipalpidae. De meeste valse spintmijten in de tuinbouw zijn afkomstig van de geslachten Brevipalpus en Tenuipalpus. Ze veroorzaken op verschillende manieren schade in de tuinbouw. Valse spintmijt signaleren

De valse spintmijt lijkt qua kleur op de gewone kasspintmijt, namelijk geel tot oranjerood. Het verschil is dat de valse spintmijt een donker vlekkenpatroon op zijn lichaam heeft, terwijl een gewone spintmijt maar twee vlekken op het lichaam heeft. Beide soorten mijten zijn 0,3 mm groot, waardoor je ze moeilijk kunt waarnemen met het blote oog.

Spint
Valse spintmijt
KasspintmijtValse spintmijt

De eitjes van de valse spintmijt zijn verder felrood van kleur. Eitjes worden vaak gelegd rondom de nerven van een blad of aan de onderkant van het blad bij de aanhechting van de bladsteel. Vervolgens komen de larven uit. Deze zijn oranjerood van kleur zijn en 0,14 mm lang zijn. Volwassen mijten hebben 8 poten en bewegen zich langzaam voort. 


De plaag is polyfaag, wat betekent dat hij op meerdere waardplanten voorkomt. Je komt de valse spintmijt vooral tegen in Phaleanopsis, geranium en hybiscus. De valse spintmijten maken in tegenstelling tot de kasspint geen web in het gewas.


Schadebeeld van valse spintmijt 

Valse spintmijten komen voornamelijk voor aan de onderzijde van bladeren. Ze veroorzaken een bruine verkleuring van het blad, met als gevolg vervroegde veroudering van de plant. Dit komt mede doordat de mijten een gifstof afscheiden op de plant. De Brevipalpus-soorten dragen daarnaast vaak plantvirussen over. 


Valse spintmijt bestrijden

Het bestrijden van valse spintmijt kan met behulp van verschillende natuurlijke vijanden, waaronder roofmijten. Bij het gebruik van roofmijten ter bestrijding raden wij Amblyseius Swirskii en Transeius Montdorensis aan. Onze specialisten geven je graag advies over de verschillende mogelijkheden.

Benodigdheden
Meer informatie over valse spintmijt
Heb je vragen over het bestrijden van valse spintmijt, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link