Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Turkse mot

Hoe kun je Turkse mot bestrijden?

Turkse mot
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 07-12-2020

Turkse mot Chrysodeixis chalcites is één van de meest voorkomende plagen in de glastuinbouw. De mot komt voor in verschillende groente- en sierteeltgewassen. De schade is voornamelijk te zien aan het blad van het gewas, waar de Turkse mot zich mee voedt. In de vruchtgroenten richt de plaag ook schade aan de vruchten aan. In sierteelt worden ook bloemen aangevreten.


Turkse mot herkennen

De Turkse mot heeft een bruingoud, harig lichaam van 40 mm lang. De parelmoerkleurige druppelvormige stippen op de voorvleugels en de harige pluim op zijn rug zijn kenmerkend voor de Turkse mot. Verder beschikt de mot over twee lange antennes. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer 30-45 mm.


Levenscyclus van de Turkse mot

De Turkse mot doorloopt verschillende stadia van ei tot mot. Het eerste stadium is een wit bolvormig ei. De motten leggen de eieren verspreid en los van elkaar voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Vervolgens komen de rupsen van de mot uit. De eerste schade die de jonge rupsen veroorzaken is vaak venstervraat. De rupsen vreten de onderste laag van het blad weg waardoor er doorschijnende plekken in het blad ontstaan. Ook de rups van de mot doorloopt diverse stadia. De rups heeft een groen kopkapsel en is groengeel van kleur. Aan de zijkant heeft de rups een licht geelachtige streep. De rups heeft 2 paar buikpoten en beweegt als een spanrups. In een nog later stadium is de rups ongeveer 40 mm lang. De rupsen vervellen 4 tot 5 keer. 

Nadat de rupsen volledig zijn uitgegroeid, vestigen zij zich in hun donkerbruine of lichtgroene cocon aan de onderkant van een blad, in rijpende trossen en andere kasmaterialen. Na 1 á 2 weken verpopt de rups zich uiteindelijk in een mot. De mot leeft slechts anderhalve week, maar legt in deze tijd veel eitjes en brengt flinke schade aan. • Turkse mot gerbera

  Rups van Turkse mot in gerbera
 • Turkse mot ei

  Eitje van Turkse mot op gerberablad
 • Turkse mot schadebeeld

  Schadebeeld Turkse mot

Signaleren van Turkse mot

Voor het signaleren van Turkse mot kun je gebruik maken van feromoonvallen met daarin een deltacapsule of vanglampen. Deze feromoonvallen lokken de volwassen mannetjes, waarna ze in de val terecht komen. Soms zijn op signaalplaten ook motten waar te nemen.


Turkse mot bestrijden

Voor het bestrijden van Turkse mot kun je gebruik maken van zowel biologische als chemische gewasbeschermingsmiddelen. Lees hieronder meer.


Biologisch Turkse mot bestrijden

Bij een hogere temperatuur legt het vrouwtje meer eitjes. Het is dus van belang om de temperatuur in de kas onder controle te houden. Voor het biologisch bestrijden van Turkse mot kun je verder gebruik maken van sluipwespen, roofwantsen en bacteriepreparaten. 
 • TRICHOocontrol (Trichogramma achaeae): Dit is een sluipwesp die de eieren van een breed scala aan vlinders en motten parasiteert. Hierdoor krijgen de eieren niet de kans om uit te groeien tot rupsen en wordt de rupsenpopulatie al binnen een aantal weken teruggedrongen. De Trichogramma achaeae kan ingezet worden in de groente- en sierteelt.
 • Xentari (Bacillus thuringiensis subspecies aizawai): Zodra de rups dit middel binnenkrijgt stopt hij vrij snel met eten waardoor hij dood gaat. 
 • Lepinox (Bacillus turingiensis var. Kurstaki): Zodra de rups dit middel binnenkrijgt stopt hij vrij snel met eten waardoor hij dood gaat.
 • MACROcontrol (Macrolophus pygmaeus): MACROcontrol kan een bijdrage leveren door het opeten van motteneitjes. 


Chemisch Turkse mot bestrijden

Het bestrijden van Turkse mot met behulp van chemische middelen is de afgelopen jaren lastiger geworden. Dit komt door het geringe aanbod van chemische middelen die motten bestrijden.

 • Voor het bestrijden van rupsen is het effectief om te spuiten. Een mot heeft meerdere stadia en de eerste stadia zijn het gevoeligst voor chemische middelen. Probeer daarom chemische bestrijdingsmiddelen tegen de jonge rupsen toe te passen.
 • Motten bevinden zich vaak aan de onderkant van het blad. Kies daarom voor de juiste spuittechniek om de plaag zo goed mogelijk te raken. 

Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaart.

Gerelateerde artikelenMeer informatie over het bestrijden van Turkse mot

Heb je vragen over het bestrijden van Turkse mot, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link