Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Tomatengalmijt Aculops lycopersici

Hoe kun je tomatengalmijt bestrijden?

Tomatengalmijt
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 26-11-2020

De tomatengalmijt Aculops lycopersici (ook wel tomatenroestmijt genoemd) is een kleine mijt en is niet zichtbaar met het blote oog. Het schadebeeld dat deze plaag veroorzaakt, bestaat in eerste instantie uit bruinverkleuring op de stam van de tomatenplant. Naar mate de tomatengalmijt zich gedurende langere tijd in het gewas bevindt, kunnen ook de bladeren en de vruchten van de plant bruin verkleuren.


Optimale leefomstandigheden

De tomatengalmijt gedijt het beste bij hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid en vermenigvuldigt zich onder deze omstandigheden snel. Hierdoor wordt deze plaag vaak waargenomen in de maanden juli en augustus. Echter is het ontdekken van de eerst aangetaste planten, vaak in het voorjaar, noodzakelijk om te voorkomen dat het een echte plaag wordt.


Tomatengalmijt signaleren

Door het objectiefpaar 2x van een standaard stereomicroscoop te vervangen door objectiefpaar 4x, ontstaat een vergroting van 40x waarmee je je gewas kunt controleren op de aanwezigheid van tomatengalmijt. Bij tijdige signalering zal de aantasting nog gering zijn. In dit geval kan de tomatengalmijt plaatselijk bestreden worden. Wanneer er sprake is van aantasting op grotere oppervlaktes, dan kan het gewas beter volledig behandeld worden. Hiermee voorkom je dat er mijten achterblijven in het gewas.

Het grote probleem met de tomatengalmijt is dat deze plaag vaak te laat gesignaleerd wordt. Het is daarom zaak om uw personeel (met name oogsters en bladplukkers) goed te instrueren zodat zij alert zijn op het signaleren van deze plaag.


Tomatengalmijt bestrijden

Er is slechts een beperkt assortiment van gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar om in te zetten tegen deze plaag. Royal Brinkman biedt op dit moment (nog) geen natuurlijke vijanden aan ter bestrijding van tomatengalmijt. Wel kun je gebruik maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Een goede optie hiervoor is het middel Oberon, wat veilig is voor de meeste biologische bestuivers (hommels) en natuurlijke bestrijders. Ook maken veel telers gebruik van spuitzwavel, zoals Kumulus. Zwavel kan bij overmatig veel gebruik achter elkaar een negatieve invloed hebben op de biologie. Bij gebruik van zwavel is er kans op residu op het gewas. Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.


Gerelateerde productenMeer informatie over tomatengalmijt

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van tomatengalmijt, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Kevin van Kester  via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link