Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming & desinfectie  Ziektes & plagen   Hoe kun je Thrips palmi (Thysanoptera) voorkomen?

Hoe kun je Thrips palmi  (Thysanoptera) voorkomen?

Thrips palmi bestrijden
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-11-2019

Thrips palmi is een bedreiging voor alle glasteelten, maar brengt voornamelijk schade aan in teelten zoals komkommer, aubergine, tomaat, paprika, snijbloemen en stekmateriaal. Het beestje is afkomstig uit Zuidoost Azië en is door geïmporteerde producten meegevoerd naar het westen. In Nederland is dit quarantaine-organisme sinds 1988 vier keer gevonden. In dit artikel geven onze specialisten hun advies en tips voor het voorkomen van Thrips palmi. 


Thrips palmi herkennen 

Thrips palmi is slechts 1,2 millimeter groot en kun je daardoor met het blote oog niet onderscheiden van andere tripssoorten. Het mannetje is kleiner dan het vrouwtje. Thrips palmi heeft verder een geel lichaam, gele poten en bruine lichaamsharen. Het vrouwtje legt haar eieren in blad of bloemen. De larven kruipen vervolgens de grond in, waar ze zich verpoppen. 

Thrips palmi voedt zich door de celinhoud van bladeren uit te zuigen. Als gevolg hiervan zie je zilverachtige zuigvlekjes en bladchlorose ontstaan. Indien de Thrips palmi in grote getale aanwezig is in het gewas en dus meer schade aanricht, kunnen bladeren zelfs bruin verkleuren, wat de groei remt. Ook kunnen ze dan stengels, bloemen en vruchten aantasten, wat leidt tot vervormingen. Buiten dat Thrips palmi zelf de planten aantast, kan het ook verschillende virussen overbrengen, waaronder het tomatenbronsvlekkenvirus.

Gerelateerde producten

Thrips palmi voorkomen 

Trips palmi is een quarantaine organisme, dat niet mag worden binnengebracht of verspreid in de EU. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat deze tripssoort het gewas binnendringt. Neem hiervoor de volgende maatregelen:
  • Check geïmporteerde stekken of plantmateriaal en houd ze apart van elkaar, totdat er met zekerheid is vastgesteld dat het organisme niet aanwezig is. 
  • Behandel mogelijke gastheren van Thrips palmi zoals geïmporteerde orchideeën en snij-bloemen preventief om kans op verspreiding te reduceren.
  • Blijf tijdens de teelt het gewas ook controleren en hang vangplaten op, met voorkeur naar de blauwe. Vragen over Thrips palmi

Heb je vragen over het bestrijden van Thrips palmi, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Bron foto: Wikipedia
Do not delete this link