Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Schildluis

Hoe kun je schildluis bestrijden?

Schildluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 29-06-2021

De schildluis kan in verschillende teelten voor grote schade zorgen. Het grote probleem met schildluis is dat deze plaag lastig te bestrijden is vanwege het dikke schild. In dit artikel geven onze specialisten een aantal tips voor het bestrijden van schildluis.


Schildluis signaleren

Schildluizen komen vaak voor in kolonies en bevinden zich meestal aan de onderkant van het blad of op de stengel van de plant. Schildluis is - net als dopluis - een insect met een hard schild. Het verschil met dopluis is alleen dat de schildluis (in tegenstelling tot de dopluis) geen honingdauw afscheidt. Ook zit het schild van een schildluis vast, terwijl dit bij een dopluis los zit. 

Er zijn heel veel verschillende soorten schildluizen, elk met andere kenmerken zoals vorm, kleur en grootte. Ze zien eruit als platte schijfjes en ze zijn erg klein, maximaal een aantal mm groot. Hun lichamen zijn voorzien van een (meestal) bruin of zwart schaalvormig schildje. 

De mannetjes van bepaalde soorten schildluis groeien op in een witte, wasachtige cocon. Deze soorten worden in de praktijk ook nog wel eens verward met wolluis.


Schadebeeld van schildluis

Alle soorten schildluis zorgen voor dezelfde schade in een gewas. De schildluis zuigt plantensap op, waardoor cosmetische schade aan de plant ontstaat: gele vlekken, verdroging en in het ergste geval zelfs afsterving. Daarnaast kunnen ze - doordat ze plantsap opzuigen - ook virussen overbrengen op een plant en zorgen ze voor groeiremming of soms zelfs afsterving. 


Schildluis bestrijden

Lees hieronder meer...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link