Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Rozenkever

Hoe kun je rozenkever bestrijden?

rozenkever
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 31-08-2020

De rozenkever Phyllopertha horticola – ook wel Johanneskever genoemd – is een kever die grote schade kan aanrichten aan de bladeren van aardbei, roos en andere sierteeltgewassen. Het insect behoort, net als de meikever en de junikever, tot de familie van de bladsprietkevers. De larven, ofwel engerlingen, verstoppen zich in de grond en vreten de wortels van siergewassen aan. Hierdoor sterven gewassen af.


Rozenkever herkennen

De rozenkever herken je aan zijn groene halsschild en roodbruine lichaam. Een volwassen kever is ongeveer 8 tot 12 mm lang en daarmee kleiner dan de verwante meikever en junikever. De levenscyclus van de rozenkever bestaat uit vier stadia: ei, larve, pop en kever. De eieren worden vaak in de grond gelegd. Ze zijn in eerste instantie langwerpig, maar worden naar verloop van tijd rond doordat ze water absorberen. Na enkele weken komen de eieren uit.

De larven van de rozenkever zorgen voor de meeste schade in het gewas. Deze zijn 20 mm groot en wit van kleur met een duidelijke kop en zes poten. Ze vreten zich vaak tot het voorjaar vol. In eerste instantie doen ze dit met humusdeeltjes uit de bodem, maar later vreten ze de wortels en daarna de wortelstokken, stengelknollen en -voet aan. Ook bovengronds kunnen de larven zich voeden met plantenstengels.

Uiteindelijk verpoppen de larven zich tot rozenkevers. De kevers zijn alleen 's nachts actief. Vanaf de grond vreten ze de bladeren aan. Dit zorgt in sierteelt voor cosmetische schade. 


Rozenkever bestrijden

Rozenkever bestrijden kan met behulp van natuurlijke vijanden. Maak hiervoor gebruik van nematoden – ofwel aaltjes. De nematoden dringen de larven van de rozenkever binnen, waarna de larven doodgaan. 

Benodigdheden


Voor een overzicht van alle toegelaten middelen en natuurlijke vijanden voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.
Meer informatie over rozenkever bestrijden

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van rozenkever, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie- op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link