Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe kun je knaagdieren weren en bestrijden?

Hoe kun je knaagdieren weren en bestrijden?

Knaagdieren

Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 13-10-2021


Knaagdieren kunnen een groot probleem vormen op glastuinbouwbedrijven: ze brengen schade aan in het gewas, kunnen allerlei ziektes, virussen, schimmels en bacteriën overdragen en vernielen ook elektriciteitskabels, leidingen en kweekzakjes. Om te voorkomen dat knaagdieren je bedrijf binnenkomen, kun je verschillende maatregelen nemen. Naast het weren is het ook van belang ze tijdig te bestrijden. Zo kun je de eerder genoemde problemen voorkomen.


In dit artikel gaan we in op: 


Vakbekwaamheid KBA Bouwkundige maatregelen

Sinds 1 juli 2015 is het voor agrarische bedrijven niet meer toegestaan om zonder licentiebewijs rodenticiden aan te schaffen en toe te passen voor het weren van knaagdieren. Dit is vergiftigd lokaas in verschillende vormen: geperste lokaasblokken, graanproducten en pasta’s. Rodenticiden behoren tot de groep van werkzame stoffen anticoagulantia (bloedverdunners), waarmee knaagdieren bestreden kunnen worden. Vanwege resistentievorming bij knaagdieren is het belangrijk te weten hoe je deze rodenticiden op de juiste manier toe kunt passen. Kennis over dit onderwerp doe je op door het vakbekwaamheid KBA te behalen.

Indien je rodenticiden ook buiten agrarische bedrijfsgebouwen wilt toepassen, dien je in het bezit te zijn van een KBA-GB licentiebewijs. Daarnaast geldt een bedrijfsregistratie en een systematiek van bedrijfcertificering. De Licentie KBA en KBA-GB worden o.a. gegeven door TerraTrainingen.

Producten

Nieuwe methode voor bestrijden van knaagdieren

Naast de resistentievorming, vormt ook de opstapeling van deze giftige stoffen in de voedselketen een probleem. Door het minder goed afbreken van deze werkzame stoffen ontstaat namelijk een niet wenselijke situatie. Daarom is er een nieuwe methode ontwikkeld voor het effectief bestrijden van knaagdieren, waarbij het strooien van gif als allerlaatste mogelijkheid wordt ingezet. Deze nieuwe methode bestaat uit vier stappen:
1. Monitoren
2. Weren
3. Wegvangen
4. Rodenticiden


1. Monitoren
Het is belangrijk om knaagdieren in een vroeg stadium te signaleren. Hierdoor kan het probleem snel worden opgelost. Dit signaleren wordt monitoren genoemd en kan worden gedaan door het vaststellen van sporen, uitwerpselen en knaagschade. Daarnaast kun je ook gebruik maken van onvergiftigd lokaas. Door wekelijks op vaste tijden de controleren op opname, kun je in een vroeg stadium vaststellen of er knaagdieren aanwezig zijn op het bedrijf. Door dit bij te houden in een logboek, krijg je een goed inzicht in de omvang van de plaag. Met behulp van stickers kun je de locatie van de lokdozen aangeven, zodat de gegevens over de opname goed in het logboek verwerkt kunnen worden.

Vervang het lokaas regelmatig. Naar verloop van tijd verliest het namelijk zijn aantrekkelijkheid. Met het weggooien van onvergiftigd lokaas breng je geen giftige stoffen in het milieu. 


2. Weren
Door de knaagdieren te weren, kan veel overlast en schade worden voorkomen. Met weren wordt bedoeld dat er maatregelen worden genomen zodat knaagdieren het gebouw niet binnen kunnen komen en dat er geen gunstige omstandigheden voor hen zijn, zoals voedsel en schuilgelegenheden. Er zijn voor het weren van knaagdieren bouwkundige, hygiënische en bedrijfsmatige maatregelen.


3. Wegvangen
Het wegvangen van knaagdieren kan met behulp van inloopvallen (levend vangen) en klemmen (doden). Voor deze methode is geen KBA-bewijs nodig. Het wegvangen van knaagdieren heeft een aantal voordelen:
Er is geen kans op resistentie
De kadavers zijn makkelijk te verwijderen
Er is geen kans op doorvergiftiging van andere dieren. 
Het is wel van belang dat je voorkomt dat kinderen en huisdieren in deze vallen kunnen komen. Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar. Lokdozen zijn ook vast te bevestigen, waardoor ze niet versleept kunnen worden. 

Tip: lokdozen kunnen het best langs muren of objecten geplaatst worden. Door hun slechte zichtvermogen lopen knaagdieren hier namelijk graag vlak langs.


4. Rodenticiden (vergiftigd lokaas)
Bij de bestrijding van knaagdieren worden vaak rodenticiden gebruikt. Dit is vergiftigd lokaas. De aantrekkelijkheid van het soort lokaas is populatieafhankelijk. Dit betekent dat een middel op het ene bedrijf wel kan werken, maar op het andere bedrijf niet.
 


Bouwkundige, hygiënische en bedrijfsmatige maatregelen

Naast de bovengenoemde nieuwe methoden, kan het geen kwaad om de volgende maatregelen te nemen op bouwkundig, hygiënisch en bedrijfsmatig vlak:

Bouwkundige maatregelen
  • Muizen kunnen door zeer kleine kieren binnenkomen. Maak openingen daarom niet breder dan 0,5 centimeren. Bij grotere openingen kan je bijenbekjes of ventilatieroosters plaatsen. Vergeet hierbij de openingen in buitenmuren voor leidingen en kabels niet.
  • Sluit de opening onder dakpannen en golfplaten af.
  • Zorg dat de onderkant van de fundering minstens 70 centimeter onder het maaiveld begint, tenzij er een betonnen bodemafsluiting aanwezig is.
  • Voorzie putjes van een stevig rooster.
  • Breng verharding aan rondom het bedrijf.


Hygiënische maatregelen
  • Bewaar etenswaren op een plek die onbereikbaar is voor knaagdieren. Denk hierbij ook aan diervoeders.
  • Houd het bedrijfspand goed schoon.


Bedrijfsmatige maatregelen
  • Bewaar opgeslagen materialen vrij van de wanden, zodat knaagdieren zich hier niet onder kunnen verschuilen.
  • Voorkom ‘rommel’ op het bedrijf, want ook hier zullen knaagdieren zich onder verschuilen.Vragen over knaagdierwering en -bestrijding

Heb je vragen over knaagdierbestrijding, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link