Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Mineervlieg bestrijden

Hoe kun je mineervlieg bestrijden?

Mineervlieg
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 15-12-2020

Mineervlieg komt zowel in groente als sierteeltgewassen voor. De meest voorkomende soorten mineervlieg zijn de Floridamineervlieg (Liriomyza trifolii), de Nerfmineervlieg (Liriomyza huidobrensis) en de Tomatenmineervlieg (Liriomyza bryoniae). Mineervlieg komt jaarrond voor in kassen en kan voor grote problemen zorgen.


Schadebeeld

De vrouwtjes boren met hun legboor gaatjes in het blad om zich te voeden met plantensappen. In sommige van deze “voedingsstippen” wordt een eitje gelegd. De mannelijke mineervliegen hebben geen legboor en maken gebruik van de door de vrouwtjes gemaakte voedingsstippen om zich te voeden. Direct nadat de eitjes uitkomen beginnen de larven te vreten en eten al het weefsel tussen opper- onderhuid van het blad weg. Hierdoor ontstaan gangen (mineren). Bij een ernstige aantasting gaat dat ten koste van de fotosynthese met een verminderede productie tot gevolgd. Door deze gangen vermindert de sierwaarde van een plant.


Mineervlieg signaleren

De verschillende soorten mineervliegen hebben in het larvestadium een ander uiterlijk:
  • Floridamineervlieg (Liriomyza trifolii): de larven zijn okergeel van kleur en niet doorzichtig. Waardplanten zijn onder andere diverse groente- en sierteeltgewassen zoals chrysant, gerbera en paprika. 
  • Nerfmineervlieg (Liriomyza huidobrensis): de larven zijn vuilwit van kleur. De darminhoud van de larve is niet zichtbaar. Naarmate de larven ouder worden, krijgen ze een gele kop. Waardplanten zijn met name bladgewassen - zoals sla en Chinese kool - tomaat en chrysant. De gangen zitten voornamelijk langs de nerven van het blad.
  • Tomatenmineervlieg (Liriomyza bryoniae): de larven zijn doorzichtig wit van kleur. De darminhoud van de larve is zichtbaar. Naarmate de larven ouder worden, krijgen ze een gele kop. Waardplanten zijn verschillende groente- en sierteeltgewassen zoals tomaat, paprika, sla, chrysant en gerbera. 

Vlak voordat de larven verpoppen, maken ze een gat in het blad en laten ze zich naar beneden vallen. De larve kruipt in de grond of verschuilt zich in andere beschermende plaatsen zoals plooien van plastic en verpopt daar. Een klein deel van de larven blijft op of onder het blad hangen om daar te verpoppen. Temperatuur heeft een grote invloed op de duur van deze cyclus.

De ontwikkelingsduur van ei tot adult bij 15°C is 41 dagen, bij 20°C is dat 26 dagen en bij 25°C is dat 17 dagen. Per soort mineervlieg kan dit een paar dagen afwijken. Volwassen mineervliegen zijn kleine vliegen van 1,5 tot maximaal 2,5 millimeter lang. Ze hebben een zwarte en gele kleur en een opvallende gele vlek op de rugzijde van het borststuk.
  • Mineervlieg op tomatenblad

  • Mineervlieg in gerbera

  • Voedingsstippen zichtbaar op het blad

Natuurlijke vijanden

Mineervlieg biologisch bestrijden

Mineervlieg biologisch bestrijden kan met behulp van verschillende natuurlijke vijanden. Opties voor natuurlijke vijanden zijn de sluipwespen Diglyphus isaea (DIGLYcontrol) en Dacnusa sibirica (DACNUcontrol). Ook de roofwants Macrolophus pygmaeus (MACROcontrol) kan een bijdrage leveren aan de bestrijding. Daarnaast helpen signaalrollen en vangplaten om de aanwezigheid van deze plaag te signaleren en volwassen mineervliegen weg te vangen.


Mineervlieg voorkomen

Om mineervlieg te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de luchtramen te voorzien van insectengaas. Op die manier verklein je de kans dat volwassen mineervliegen via de luchtramen in de kas terecht komen. 


Chemische middelen

Chemisch mineervlieg bestrijden

Mineervlieg kan ook met chemische gewasbeschermingsmiddelen bestreden worden. Middelen als Vectine Plus, Mainspring en Vertimec Gold hebben een goede werking tegen mineervlieg. 

Niet alle middelen zijn te combineren met de natuurlijke vijanden. Kijk voor informatie over neveneffecten op de Agrobío Effecten App.
Meer informatie over mineervlieg bestrijden

Heb je vragen over het signaleren van mineervlieg of over de bestrijding van mineervlieg, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link