Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?  Kooluil

Hoe kun je kooluil bestrijden?

Kooluil
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 21-06-2018

In tegenstelling tot de naam suggereert, brengt de kooluil Mamestra brassicae niet alleen schade aan in koolgewassen. De kooluil heeft een diverse groep waardplanten waaronder kool, paprika, sla, tomaat, chrysant en anjer. De rupsen van de mot veroorzaken vraatschade in de jongere plantdelen en laten hierbij veel uitwerpselen achter op het gewas. Tevens kunnen de vruchten ten prooi vallen aan de rupsen. Dit kan zorgen voor verliezen van wel 80%. In dit artikel leggen onze specialist uit hoe je kooluil kunt signaleren en bestrijden.


Kooluil signaleren

Signalering van de motten en rupsen van de kooluil is lastig, omdat ze zich overdag voornamelijk schuil houden en ’s avonds pas tevoorschijn komen. De mot heeft grijsbruine tot zwarte voorvleugels met daarop een wit omrande niervormige vlek en lichtbruine achtervleugels en kop. De borst is grijsbruin.

Een vrouwelijke kooluil legt haar eitjes in een zogenoemde eispiegel van zo'n 20 tot 100 eitjes aan de onderkant van een blad. In haar volwassen leven kan het vrouwtje 500 tot 2000 eitjes leggen. Tijdens de ontwikkeling van het eistadium verkleuren de eieren van doorzichtig naar donkerbruin/zwart.

Na 10 tot 15 dagen komen de rupsen uit. Gedurende de eerste stadia verspreiden de rupsen zich niet naar verder gelegen delen, maar voeden ze zich met het bladmateriaal van het blad waar ze op uit zijn gekomen. Wanneer de rupsen groter worden, verspreiden ze zich wel richting de jongere, hoger gelegen plantdelen of naar aangrenzende planten. Voornamelijk in deze stadia veroorzaken de rupsen veel vraatschade aan de jongere bladeren. Grote hoeveelheden blad kunnen worden weggevreten en de rupsen laten hierbij veel uitwerpselen achter. Vooral in de sierteelt is dit nadelig, omdat dit invloed heeft op de sierwaarde van het gewas.

De rups verkleurt gedurende deze stadia van geel/grijsgroen rupsje naar een grotere meer groene rups met een gele rug met een dikke zwarte streep erop (4,5mm lang). Na zo’n 30 dagen verplaatst de rups zich naar de grond om zich hier te verpoppen. Verpopping duurt 18 dagen en hier uitgekomen vrouwtjes kunnen binnen enkele dagen alweer beginnen aan de eileg.

De uitgekomen mot heeft een spanwijdte van 34-50 millimeter, afhankelijk van de voeding. Zowel de mot als de verpoppende rups kan overwinteren in de Nederlandse kassen.


Schadebeeld

De schade van de kooluil is goed zichtbaar in de kop van de plant bij de bladeren, bloemknoppen en bloemen. Echter worden andere type schades regelmatig te laat zichtbaar. Zo is het bijvoorbeeld in de paprikateelt regelmatig het geval dat de schade pas zichtbaar is bij het opensnijden van de vruchten. De zaadlijsten zijn aangetast, er vindt rotting plaats en vaak bevinden zich meerdere rupsen in de vrucht. Tevens trekken de uitwerpselen van de rups schimmels en bacteriën aan, die ook rotting kunnen veroorzaken.


Kooluil bestrijden

De rupsen kunnen met natuurlijke vijanden en biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden, maar bestrijding wordt steeds lastiger door de afname in beschikbare chemische middelen. Daarom wordt geadviseerd om in eerste instantie te investeren in voorkomen van de plaag. Dit kun je doen door insectengaas aan te brengen in de luchtramen, wat de kooluil van buitenaf tegenhoudt.

Heb je de kooluil toch in de kas gekregen, dan zijn er een aantal producten beschikbaar (biologisch en chemisch) waarmee je de plaag kunt bestrijden. Momenteel worden als natuurlijke vijanden aangeraden: de sluipwesp Trichogramma archaeae en het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae. Hiernaast is het biologische bestrijdingsmiddel Turex (op basis van Bacillus thuringiensis) effectief tegen rupsen.

Voor een overzicht van alle toegelaten producten voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer

Benodigdheden
Meer informatie over het bestrijden van kooluil

Heb je vragen over het bestrijden van kooluil, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link