Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Katoenluis 

Hoe kun je katoenluis bestrijden?

Katoenluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 18-02-2021

Sinds de jaren 80 richt de katoenluis Aphis gossypii veel economische schade aan in verschillende Nederlandse tuinbouwgewassen. De luis kan zich op meer dan 700 verschillende planten vestigen, waaronder komkommer, paprika, aardbei en chrysant. 


Katoenluis signaleren

De katoenluis bevindt zich voornamelijk in de jongere plantdelen; veelal aan de onderkant van bladeren en scheuten. De katoenluis komt voor in zowel een gevleugelde als een ongevleugelde variant. De ongevleugelde luis heeft een gedrongen, rond postuur van 0,9-1,8 mm groot. Deze grootte is afhankelijk van de temperatuur, het beschikbare voedsel en de populatiedichtheid. Zijn kleur varieert van lichtgeel tot zwartgroen. Verder heeft hij rode ogen en zwarte sifonen op het achterlijf (dit is het belangrijkste kenmerk om de luis te herkennen). 

De gevleugelde katoenluis is gemiddeld iets groter, heeft een zwarte kop en borststuk en een geel/donkergroen achterlijf. De sifonen van de gevleugelde katoenluis zijn eveneens zwart en kort. 

Voor het tijdig signaleren van bladluis kunnen signaleringsproducten worden ingezet. Op de signaalplaten is moeilijk te zien om welke luis het gaat maar wel dat er luisdruk is.


Levenscyclus van de katoenluis

De katoenluis kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. De eitjes kunnen de winter overleven en komen in het voorjaar in grote getale uit. Door de veelal constante temperatuur in de Nederlandse glastuinbouw vindt er voornamelijk ongeslachtelijke voortplanting plaats. De populatie bestaat dan alleen uit vrouwtjes. De vrouwtjes zijn levendbarend. Per dag kan een vrouwtje drie tot tien jongen produceren waardoor de ontwikkeling van een katoenluispopulatie enorm snel kan gaan. De nimfen beginnen zich na geboorte direct te voeden met plantensappen. 

De ontwikkelingsduur van nimfen is zes dagen bij 28°C en tien dagen bij 16°C (teelt: komkommer). Gedurende de ontwikkeling van de luis vervelt deze in totaal 4 keer. Bij iedere vervelling laat de luis een wit vervellingshuidje achter.Schadebeeld

De katoenluis verraadt haar aanwezigheid in het gewas door het achterlaten van de vele witte vervellingshuidjes. De luizen zitten veelal in grote getalen aan de onderkant van het blad. De katoenluizen onttrekken voedingsstoffen aan de plant. Hierdoor wordt de groei van de plant verstoord. Door het inbrengen van toxische stoffen kan het blad verkleuren. De overtollige opgenomen plantensappen worden uitgescheiden in de vorm van honingdauw. Hierdoor wordt de plant en vrucht kleverig. Op deze honingdauw kan de roetdauw schimmel groeien die de plant en vruchten vervuilen. Tijdens het opnemen van voedingsstoffen kunnen er virussen overgebracht worden naar de plant met name het komkommermozaïekvirus.


Katoenluis biologisch bestrijden

Katoenluis bestrijden met behulp van verschillende natuurlijke vijanden.


Katoenluis chemisch bestrijden

Katoenluis bestrijden kan via een biologische en chemische manier. Opties voor natuurlijke vijanden zijn sluipwespen, galmuggen, zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven. Effectieve chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn de breed werkende insecticiden zoals AzatinBataviaCloser en Teppeki. Een ander alternatief is Requiem Prime, wat zowel in de groente- als de sierteelt ingezet kan worden. Voor een overzicht van alle toegelaten producten tegen katoenluis voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieskaarten.

Niet alle middelen zijn te combineren met de natuurlijke vijanden. Kijk voor informatie over neveneffecten op de Agrobío Effecten App.


BenodigdhedenOm de schade van de katoenluis in het gewas te verminderen of te voorkomen kunnen tevens extra hygiënemaatregelen genomen worden. Ook kun je ervoor kiezen om insectengaas in de luchtramen aan te brengen. 

Meer informatie over katoenluis bestrijden
Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van katoenluis, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link