Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?   Kaswittevlieg bestrijden

Hoe kun je kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) bestrijden?

Kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) op waardplant
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-09-2020

De kaswittevlieg Trialeurodes vaporariorum behoort tot een van de bekendste plagen in de tuinbouw wereldwijd. Dit komt mede doordat de vlieg een groot aantal waardplanten heeft, zoals aubergine, komkommer, tomaat, roos en gerbera. Oorspronkelijk komt de vlieg uit tropische en subtropische klimaten, maar dat is verleden tijd. Lees meer in dit artikel over kaswittevlieg bestrijden. 


Kaswittevlieg signaleren

Vaak wordt de kaswittevlieg verward met de tabakswittevlieg, omdat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken. De kaswittevlieg heeft echter horizontale vleugels die een driehoek vormen, is lichter van kleur en is iets groter. Volwassen vliegen zitten vaak verspreid over de plant, maar leggen hun eieren voornamelijk aan de onderkant van de jonge bladeren. 

De eieren doorlopen in totaal vijf stadia, waarvan vier larvenstadia. Het vijfde stadium is de volwassen vlieg. Larven zijn ovaal van vorm en blijven in het eerste stadium actief; vanaf stadium twee hechten ze zicht vast op het blad. 


Schadebeeld van kaswittevlieg

Niet alleen qua uiterlijk lijkt de kaswittevlieg op de tabakswittevlieg; het schadebeeld is ook hetzelfde. Ze prikken beide de plantcellen door om zichzelf te kunnen voeden met plantsappen, met als gevolg dat bladeren misvormen of afsterven. De vlieg neemt vooral eiwitten op en scheidt het overschot aan suiker uit door middel van honingdauw, waar weer roetdauwschimmels op kunnen groeien. Daarnaast verspreid de witte vlieg ook virussen zoals het tomato chlorosis virus. Wil je weten hoe je de twee van elkaar kunt onderscheiden? Onze specialisten schreven een artikel over de verschillen tussen kaswittevlieg en tabakswittevlieg.


Kaswittevlieg bestrijden

Omdat de kaswittevlieg zoveel waardplanten heeft, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voorkomen en bestrijden van deze plaag. Een goede bedrijfshygiëne kan daarbij helpen. Op het moment dat de wittevlieg toch in het gewas terecht is gekomen, dan kun je de wittevlieg biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden en ter correctie met chemische gewasbeschermingsmiddelen.


Biologische bestrijding wittevlieg

Kaswittevlieg biologisch bestrijden kan door het uitzetten van natuurlijke vijanden in het gewas. De natuurlijke vijanden van de kaswittevlieg zijn sluipwespen en roofmijten:
  • Eretmocerus eremicus: deze sluipwesp parasiteert de larven van de kaswittevlieg door er een eitje onder te leggen. Zodra het ei uitkomt, kruipt de sluipwesplarve de gastheer in. De larve sterft ongeveer na twee weken.
  • Encarsia formosa: deze sluipwesp parasiteert op de larve van de witte vlieg, waardoor deze sterft. Na enkele weken komt uit - de inmiddels zwarte verkleurde pop - een nieuwe sluipwesp.
  • Amblyseius swirskii: deze roofmijt kan zich ontwikkelen op plantaardig voedsel zoals stuifmeel en plantensappen en zal zich daarom makkelijk vestigen in het gewas.
  • Transeius montdorensis: dit is een roofmijt die ook op stuifmeel overleeft en kan zich daarom in vele gewassen vestigen.
  • Delphastus catalinae: dit is een roofkever die over de gehele plant loopt op zoek naar voedsel. 
  • Macrolophus: Per dag kan deze roofwants wel 40-50 witte vlieg eieren leegzuigen. Macrolophus pygmaeus eet zowel kaswittevlieg als tabaksvlieg. Kaswittevlieg chemisch bestrijden

De wittevlieg kan tevens bestreden worden met chemische gewasbeschermingmiddelen: BotaniGard of Naturalis. Deze middelen hebben vooral effect op de larven van de vlieg, want deze kunnen nog niet vliegen en zijn daarom niet mobiel. Wanneer de kaswittevlieg volwassen is en dus kan vliegen, is Flipper aan te raden. Flipper is een biologisch bestrijdingsmiddel met een fysiek werkingsmechanisme op eieren, larven en volwassen insecten. Ook het gewasbeschermingsmiddel Closer kan ingezet worden, dit heeft een werking tegen volwassen wittevliegen en larven.

Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.Meer informatie over het bestrijden van kaswittevlieg

Heb je vragen over biologische bestrijding wittevlieg, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link