Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Groente uil

Hoe kun je groente uil bestrijden?

Groente uil
Geschreven door Luc Kurris | Laatste update: 08-09-2020

Na de Turkse mot is de groente uil Lacanobia oleracea de meest voorkomende mot in de glastuinbouw. Deze mot behoort tot de familie Noctuidae en vormt een grote plaag in kasgewassen. De groente uil is polyfaag, wat betekent dat hij meer dan één organisme aantast. In dit geval is dat een groot aantal gewassen, waaronder tomaat, paprika, komkommer, aardbei en verschillende soorten snijbloemen (met name chrysant). Het schadebeeld bestaat voornamelijk uit vraatschade aan bladeren en stengels. Bovendien treedt ook vaak vraatschade op. De groente uil komt voornamelijk in de zomer voor en overwintert in zijn pop. 


Groente uil herkennen

De groente uil is te herkennen aan zijn roodbruine voorvleugels en kop en borst. De achtervleugels zijn daarentegen grijzer en lichter van kleur. Het lijf van de mot is voornamelijk grijsbruin. Bovendien heeft de mot – net als de Turkse mot – twee lange dunne antennes. 

De groente uil doorloopt verschillende stadia: van ei tot mot. De eitjes worden voornamelijk gelegd aan de onderzijde van een blad. Het aantal eitjes kan oplopen tot 300 stuks per groep. In eerste instantie zijn de eitjes wit van kleur, maar al snel veranderen ze in een lichtgele kleur. Vervolgens komen de rupsen uit en na de tweede vervelling verspreiden zij zich in het gewas. 

Jonge rupsen zijn glazig van kleur en veroorzaken vooral vraatschade aan de bovenste laag van het blad. Het schadebeeld van de rupsen is voornamelijk te herkennen aan aangevreten bladeren en stengels. De oudere rupsen zijn groen of bruin van kleur en hebben vaak grijze strepen op hun lichaam. 

Na dit stadium verpoppen de rupsen zich in een cocon. Deze cocons bevinden zich voornamelijk op beschutte plekken, zoals onder een substraatmat of net onder de grond. Activiteit van de motten en rupsen wordt vrijwel alleen ’s avonds waargenomen. 


Groente uil bestrijden

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link