Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie     Welke plagen zijn er?     Emelten bestrijden

Hoe kun je emelten bestrijden?

emelten
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-09-2020

Emelten zijn de larven van de weidelangpootmuggen Tipula paludosa en van koollangpootmuggen Tipula oleracea en leven voornamelijk in de bodem. De pootloze larven komen vooral voor op gescheurd grasland, maar hebben een brede waard van voedselplanten en veroorzaken ook flinke schade aan onder andere gazons. In nieuwe kassen gebouwd op voorheen grasland kunnen emelten massaal voorkomen. Omdat emelten vooral schade aanrichten aan jonge planten, wil je een plaag in het gewas voorkomen. Emelten signaleren

De emelt is te herkennen aan zijn eerst witte maar later donker grauwe kleur en  is hierdoor wel slechter zichtbaar in de grond. Daarentegen is de larve wat betreft grootte wel eenvoudig waar te nemen, een emelt heeft namelijk een lengte van 2 tot 5 cm. Verder hebben emelten geen poten en aan het uiteinde van het lichaam zijn er zes uitsteeksels te zien. In de volle grond vindt de meeste schade plaats na de winterrust, van half maart tot eind mei.


Levenscyclus

De levenscyclus van een emelt bestaat uit: adult, ei en vier larvale stadia. De weidelangpootmug komt het meeste voor. Ze vliegen vanaf augustus tot half oktober. De eitjes worden gelegd op de bodem in het gras en in spleten in de grond. Gemiddeld legt een volwassen langpootmug tussen de 400 en 1300 eieren. Deze eieren komen na ongeveer 10-15 dagen uit. In het najaar tot en met het voorjaar trekken de larven zich, dieper,  terug in de grond om zichzelf te beschermen tegen de kou. In die maanden doorloopt de emelt de verschillende larvale stadia. Eind mei begin juni hebben de emelten hun groeistadium voltooid en is het tijd voor de verpopping. Na bijna twee weken is de emelt verpopt tot langpootmug. 


Schadebeeld

De emelt kan enorm veel schade veroorzaken, vooral in de maanden na de winterrust, van half maart tot eind mei. De emelten voeden zich met dood organisch materiaal, de grotere emelten eten ook levende plantendelen zoals plantenwortels. De larven kunnen, vooral als ze in groten getale voorkomen, veel schade aanrichten. Bij hogere nachttemperaturen komen emelten bovengronds en vreten van gewasdelen op maaiveldhoogte. Onder glas zijn vooral jonge kiemplantjes niet veilig voor de emelt, met als gevolg dat de planten verzwakken en in het ergste geval dood gaan.  

Gerelateerde producten


Emelten bestrijden

Bij de bestrijding van emelten is het moment cruciaal. De larven zijn namelijk alleen te bestrijden met aaltjes in het eerste en tweede larvale stadium. In stadia drie en vier is bestrijding nauwelijks tot niet meer mogelijk, omdat de larven dan te ver ontwikkeld zijn. Daarom is bestrijding in het najaar het meest effectief. Je bestrijdt de emelten het beste met behulp van aaltjes Nemasys F. De beste bestrijdingsperiode is september, oktober twee weken na de vlucht van de langpootmuggen, bij een bodemtemperatuur van 10°C en hoger. De dosering van Nemasys F is 500.000 aaltjes/m².


Maatregelen

  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden
  • Natuurlijke vijanden zoals spitsmuizen, roeken en spreeuwen sparen
  • Gazon afdekken met een zeil en daarna maaien
  • Inzetten van insectenparasitaire aaltjes, vooral op jonge emelten.
  • In kassen kun je met insectengaas in de luchtramen  invlieg van buiten de kas voorkomen.
  • Emelten kun je aantonen met een zoutwaterbad. Neem een platte bak met vijf liter lauw-warm water, voeg daar een kg zout aan toe. Leg verspreid in de bak 10 zodestukjes van een verdacht perceel van ongeveer 10 bij 10 cm. De emelten komen na enige tijd te voorschijn.Meer informatie over emelten

Heb je vragen over het bestrijden van emelten, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link