Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Dopluis

Hoe kun je dopluis bestrijden?

Dopluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 30-06-2021

Dopluis is een plaag die in zowel groente- als siergewassen voorkomt en hier flinke schade kan aanrichten. De dopluis staat erom bekend dat hij zich voedt met plantsap, wat hij onttrekt aan een plant. Hierdoor ontstaat schade aan de plant met vergeling en groeiremming tot gevolg. In ernstige gevallen kan een gewas zelfs verdrogen en uiteindelijk afsterven. Ook scheidt dopluis honingdauw af. Dit is een goede voedingsbodem voor de schimmel roetdauw.


Dopluis signaleren

Een dopluis is te herkennen als een klein bruin of groen bolletje of stipje. Hij is ongeveer 3 tot 4 mm groot en bevindt zich vaak rondom de nerf aan de onderkant van het blad, maar kan ook aan de bovenkant van het blad zitten. Het is familie van de bladluis, maar in tegenstelling tot de bladluis heeft een dopluis een schild. Dit schild kun je niet van het insect af halen.  

Doordat dopluis zich vaak bevindt op verscholen plekken in een gewas, is aantasting niet goed zichtbaar en daardoor wordt de dopluis vaak pas in een later stadium ontdekt. 


Dopluis bestrijden

Dopluis bestrijden is niet eenvoudig, want er zijn maar weinig middelen beschikbaar tegen deze plaag. Daarnaast zijn de bestaande toedieningstechnieken niet goed geschikt, want hiermee kun je de middelen vaak niet daar aanbrengen waar de dopluizen zich bevinden. Daarom worden vaak natuurlijke vijanden ingezet om dopluis te bestrijden. Lees hieronder meer.

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link