Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Citruswolluis

Hoe kun je citruswolluis bestrijden?

Citruswolluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 29-06-2021

De citruswolluis Planococcus citri is een wolluissoort die veel waardplanten kent. In de tuinbouw richt de citruswolluis met name schade aan in de sierteelt (zoals in roos en gerbera) en in de potplantenteelt (zoals kalanchoë, ficus, schefflera en palmen). Het insect komt in mindere mate voor in de groenteelt, maar wordt ook wel gesignaleerd in komkommer en aubergine. Naast dat de citruswolluis schade aanricht door plantsap op te zuigen, laat het beestje ook honingdauw achter. In dit artikel gaan onze specialisten verder in op het schadebeeld, het signaleren en het bestrijden van citruswolluis. 

Citruswolluis signaleren

Een vrouwelijke citruswolluis is 2,5 tot 4 millimeter lang en zo’n 2 tot 3 millimeter breed en beweegt vrijwel niet. Je herkent vrouwtjes aan hun ovale vorm. Ook hebben ze korte wasdraden aan de rand van hun lichaam en twee haren aan de achterkant van hun lichaam. Een volwassen vrouwtje is vaak bedekt met witte was. Hier doorheen zie je vaak de donker gekleurde streep die van voor naar achteren over het lichaam loopt. Citruswolluizen in jongere stadia hebben minder was op hun lichaam en zijn vaak oranjegeel van kleur. 

Het vrouwtje legt na de bevruchting tussen de 100 en 400 eieren. Ze legt deze eieren in een eizak die gemaakt is van plakkerige wasdraden. Vervolgens verschrompelt ze en gaat ze dood. De eieren komen – afhankelijk van de omstandigheden – na twee tot tien dagen uit en de citruswolluis doorloopt daarna vier stadia: drie nimfenstadia en het volwassenstadium. Met name in het eerste nimfenstadium is de citruswolluis heel actief. De andere stadia bewegen weinig tot niet. 

Een mannelijke citruswolluis is kleiner en heeft – in tegenstelling tot de vrouwelijke citruswolluis – twee paar vleugels. Ook hebben ze geen monddelen en tasten ze het gewas dus niet aan. Hun enige bezigheid is het bevruchten van vrouwtjes. Omdat ze korter leven dan vrouwtjes, worden ze vaak niet in grote aantallen waargenomen in een gewas. Het komt soms wel voor dat de mannetjes als een soort ‘stofwolk’ in colonne door de kas vliegen, op zoek naar vrouwtjes. Dit gebeurt vaak ’s ochtends vroeg. 

Citruswolluis kan zich niet over grote afstanden verspreiden, waardoor de plaag voornamelijk voorkomt in haarden. Verspreiding in het gewas gebeurt doordat medewerkers in aanraking komen met de citruswolluis. Vooral eizakken met daarin de eieren van de wolluis worden eenvoudig verspreid. Deze zijn namelijk plakkerig en kunnen daardoor aan kleding en handen van medewerkers vastplakken.

Schadebeeld

De citruswolluis komt voor op de hele plant, maar bevindt zich met name rondom de groeipunten en de oksels van planten. Zoals eerder genoemd, richt de citruswolluis op verschillende manieren schade aan. Ten eerste zuigt het insect grote hoeveelheden plantsappen op. Dit zorgt voor groeiremming, bladval, het afsterven van scheuten en soms zelfs het afsterven van de hele plant. Ook scheidt de citruswolluis honingdauw af. Dit vormt een goede bodem voor schimmels, met name roetdauwschimmel. Ook zorgt honingdauw voor verminderde fotosynthese. 

Citruswolluis bestrijden

Citruswolluis bestrijden kan met behulp van verschillende natuurlijke vijanden. Chemische bestrijding van de citruswolluis gaat daarentegen moeilijk vanwege hun beschermende wollaag. Lees hieronder meer.

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link