Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop      Kennisbank      Gewasbescherming & desinfectie      Welke plagen zijn er?   Cicade

Hoe kun je cicaden bestrijden?

Cicade op blad
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 01-09-2020

Cicaden zijn de minder bekende insecten uit de familie van de halfvleugeligen die plantsap opzuigen uit de cellen van de plant, waardoor er rijen van vlekken of ruwe, witte spikkels ontstaan op de bladeren, bloemen en vruchten van een gewas. Wanneer er sprake is van een ernstige plaag, kunnen grote delen van de bladeren verkleuren en zelfs afsterven. Sommige cicaden dragen daarnaast virussen en bacteriën met zich mee of scheiden zelf giftige stoffen af, waardoor zij nog meer schade aanrichten in het gewas. Denk hierbij aan vervormingen.



Cicade herkennen en signaleren

Cicaden bevinden zich aan de onderkant van het blad en zijn te herkennen aan hun groene kleur. Ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en hebben smalle vleugels. Ze leggen in hun leven gemiddeld 50 eitjes. Deze leggen ze in het weefsel van bladnerven en stengels, waardoor de eitjes met het blote oog niet te zien zijn. Dit maakt het signaleren van de plaag lastiger. Cicaden worden ook wel herkend door aanwezigheid van de spuug gelijkende schuimnesten waarin bij een aantal soorten de larvale stadia van sommige soorten zich ontwikkelen.

De larven van de cicade scheiden dit schuim af om zich te beschermen tegen uitdrogen. Dit schuim is in principe niet schadelijk voor het gewas, maar het zorgt er wel voor dat de sierwaarde afneemt.


Soorten cicaden

Er zijn vele verschillende soorten cicaden. De meest voorkomende soorten in de tuinbouw zijn:
  • Edwardsiana rosae (rozencicade): deze soort komt vooral voor op roos en roosachtigen.
  • Empoasca vitis: deze soort komt vooral voor in paprika, maar soms ook in siergewassen.
  • Phiaenus spumarius: deze soort komt in vele gewassen voor, waaronder chrysant, alstroemeria en amaryllis. 


Verspreiding van cicaden

Een cicade is geen hele goede vlieger en kent een onrustige vlucht waaraan ie ook herkenbaar is. Cicaden hebben een sterk ontwikkeld achterste potenpaar de cicade springt van het ene naar het andere blad. Hierdoor kunnen ze zich snel verplaatsen en verspreidt de plaag zich eenvoudig in een gewas. Daarnaast ontwikkelt de populatie zich bij warm en droog weer ook nog eens heel snel: bij een temperatuur van 24°C duurt het slechts 11 dagen voordat de eieren uitkomen.  


Cicade bestrijden

Het ophangen van rode vangplaten lijkt een goede strategie om bij lage aantallen cicaden het niveau laag te houden. De rode kleur blijkt in de praktijk zeer aantrekkelijk te zijn voor de cicaden, waar het wegvangen van nuttige insecten met deze rode kleur lijkt mee te vallen. Het advies is om zo’n 20 platen per hectare op te hangen voor monitoring. Bij plekken met een hoge plaagdruk kan ervoor gekozen worden om rode vangplaten op te hangen om de ontwikkeling van de plaag te remmen. Hang deze vangplaten zo’n 20 cm boven het gewas voor het beste resultaat.

Voor het bestrijden van cicaden zijn een aantal gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar, waaronder Sivanto Prime, Requiem Prime, Flipper, Mainspring en Closer.  Voor een overzicht van alle toegelaten middelen voor jouw teelt, kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer

Gerelateerde artikelen




Meer informatie over cicade
Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van cicade, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.






Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”






Do not delete this link