Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop     Kennisbank     Gewasbescherming & desinfectie     Plagen     Buxusmot

Hoe kun je buxusmot bestrijden?

buxusmot
Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 24-03-2021

De buxusmot Cydalima perspectalis komt van origine niet uit Nederland, maar uit gebieden in Oost-Azië. Vermoedelijk is deze nachtvlinder meegekomen door de import van buxushagen uit landen als Japan en China en heeft hij in 2007 zijn weg gevonden naar Nederland. Tegenwoordig is de buxusmot gevestigd in Nederland en overwintert hier ook. De rups van de buxusmot veroorzaakt grote schade aan de buxus, wat kan leiden tot de dood van de plant. Het groeiende aantal buxusmotten wordt dan ook een steeds groter probleem voor telers en bloementuinen. In dit artikel vertellen we je meer over buxusmot bestrijden. 


Eieren van de buxusmot (Cydalima perspectalis)

De buxusmot legt haar eieren in twee lichtingen en legt zo'n 5 tot 20 stuks per keer. De eerste lichting vindt normaal gesproken plaats in de periode juni-juli, maar tijdens warme winters kunnen de eerste motten al gesignaleerd worden in mei. De eipakketjes worden voornamelijk aan de onderkant van de blaadjes gelegd. De eerste generatie rupsen is rond juni/juli te zien. Bij 20 graden duurt de ontwikkeling van ei tot rups 26 dagen. De tweede lichting komt uit in de periode van augustus tot begin oktober. De tweede generatie rupsen verschijnt in september. De rupsen overwinteren door zich in te spinnen. Afhankelijk van een warm voorjaar kunnen de motten eerder tevoorschijn komen in het voorjaar.

Buxusmot herkennen

De rups van de buxusmot is in het beginstadium geel-groenig van kleur en heeft een grootte van ongeveer 2mm. Na een aantal dagen groeit de buxusrups uit tot een rups van een halve centimeter, waarbij de kenmerkende bruine lengtestrepen over het lichaam te zien zijn. Later groeit de buxusrups uit tot een 4 centimeter lange rups die, naast de bruine lengtestreep, een kenmerkend patroon van zwarte stippen op het lijf heeft. Ook wordt het kopje dan zwart. Na de coconfase, die ongeveer 26 dagen duurt bij 20˚C, transformeert de rups in een buxusmot.

De volwassen buxusmot komt in twee varianten voor. De eerste heeft een lichtbruin lichaam en lichtbruine vleugels met een witte vlek op de voorvleugels. De andere variant heeft overwegend witte vleugels met een bruine buitenrand. Het witte oppervlak heeft een parelmoerachtige glans. 


Buxusmot biologisch of chemisch bestrijden

Buxusmot Cydalima perspecatalis bestrijden kan op verschillende manieren. Het wordt sterk aangeraden om de buxusmot te bestrijden in het voorjaar wanneer de eerste generatie uitkomt, omdat de tweede generatie buxusmot vaak groter in omvang is. Wij raden aan om de buxusmot op de volgende manieren te bestrijden:
  • Handmatig verwijderen van de eieren: Het handmatig verwijderen van eieren is ongetwijfeld de meest tijdsintensieve manier en is meer een vorm van preventie dan bestrijden. De eieren worden aan de onderkant van de buxusbladeren in groepen van 20 tot 30 gelegd. De groepen zijn te herkennen aan een stroperige, gelige structuur, waar de eieren in plakken.
  • Buxusmot rupsen bestrijden met nematoden (insectparasitaire aaltjes Steinernema carpocapsae): aaltjes zijn natuurlijke vijanden van insecten. De insectparasitaire aaltjes dringen de prooi binnen, waarna ze bacteriën afscheiden waardoor de prooi wordt gedood. De rups gaat binnen een aantal dagen dood. 
  • Met Bacillus thuringiensis: Rupsen die van een bespoten blad eten, krijgen dit bacteriemiddel binnen en zullen vrij snel stoppen met vreten. Het duurt enige dagen voordat de rupsen dood zijn.
  • Planten verwijderen en vervangen voor bijvoorbeeld Ilex.


Benodigdheden
Meer informatie over buxusmot bestrijden

Heb je meer vragen over buxusmot (Cydalima perspectalis) bestrijden, of wil je graag advies op maat? Stel dan je vraag aan onze specialist Kees Kouwenhoven via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”

Bron foto: Wikimedia Commons
Do not delete this link