Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Plagen   Wantsen   Bruin gemarmerde schildwants

Hoe kun je de bruin gemarmerde schildwants bestrijden? 

Bruin gemarmerde schildwants
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 17-04-2020

De bruin gemarmerde schildwants is flink opgerukt in de Verenigde Staten, Canada en Europa, waaronder Nederland. Deze landbouwplaag kan ernstige schade toebrengen aan bladeren, fruit en vruchten waaronder tomaat, courgette en aubergine. Bestrijden is lastig, daarom is het belangrijk te weten hoe je deze plaag voorkomt en kunt signaleren.
 


Waar komt de bruin gemarmerde schildwants vandaan?

De Halyomorpha halys  – zoals de bruin gemarmerde schildwants ook wel genoemd wordt – is een landbouwplaag die oorspronkelijk uit China, Japan en Korea komt. Inmiddels heeft hij zich al uitgebreid naar grote delen van de Verenigde Staten, Canada en Europa. Zo heeft hij zich inmiddels ook gevestigd in Zwitserland en België en bereikte hij sinds 2018 Nederland waar hij al flinke schade veroorzaakt.Schadebeeld van de bruingemarmerde schildwants

De bruin gemarmerde schildwants heeft een steeksnuit waarmee hij bladeren, vruchten en fruit doorboort en zo de plantsappen opzuigt. Na het doorboren vertonen zowel bladeren als vruchten ernstige misvorming. Momenteel zijn er meer dan 200 waardplanten bekend, voornamelijk buitenteelten. Ook is er schade op tomaat, courgette en aubergine gesignaleerd. Hoe herken je de bruin gemarmerde schildwants?

De bruin gemarmerde schildwants heeft de vorm van een schild, is egaal bruin van kleur en heeft een rechthoekige kop. Volwassen mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Een volwassen mannetjeswants is circa 17mm lang en lijkt op de inheemse grauwe schildwants. Onderstaande tabel geeft een aantal opvallende uiterlijke kenmerken van de schildwants weer ten opzichte van de grauwe soort: 

Bruin gemarmerde schildwants  Grauwe schildwants
Rechthoekige kopDriehoekige kop 
Vliegvleugels zonder patroonVliegvleugels met zwarte stippen 
Egaal bruine onderkant van de rompPatroon op de onderkant van de romp 
Minder langwerpig lijf
Langwerpig lijf
Derde antennelid met lichte topDerde antennelid met geheel donkere top 


Levenscyclus en voortplanting

De volwassen bruin gemarmerde schildwants legt rond maart/april ei pakketten. Als een eitje uitkomt, doorloopt de gemarmerde schildwants vijf nimfen stadia. Om een partner te vinden verspreiden mannetjes Halyomorpha halys een feromoon en communiceren ze via vibraties op zeer lage toon. In hun oorspronkelijk leefgebied is er sprake van vijf generaties per jaar. In onze streken houden ze het nog op één generatie per jaar. Bruin gemarmerde schildwants bestrijding is lastig

Momenteel bestaat er nog geen doeltreffend chemisch bestrijdingsmiddel tegen de Halyomorpha halys. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan zoals hieronder beschreven. Daarom is het van essentieel belang om de plaag zoveel mogelijk buiten de kas te houden. Voorkom bruin gemarmerde schildwants in de kas

In tegenstelling tot andere schildwantsen overwintert Halyomorpha halys graag op warme plekken, zoals huizen, containers en kassen. Een paar simpele handelingen zorgen voor een eerste barrière: 
  • sluit kieren en gaten in de kas af
  • gaas ramen af
  • vermijd schuilplaatsen rond de kas


Lopend onderzoek naar biologische bestrijding 

In de oorspronkelijke leefomgeving van de bruin gemarmerde schildwants zijn er parasieten van deze plaag bekend. Deze zijn nog niet commercieel in productie. Algemeen is de verwachting dat klassieke roofwantsen zich voeden met eitjes van de Halyomorpha halys . Momenteel wordt er getest met nieuwe (algemene) roofwantsen als natuurlijke vijand van de bruin gemarmerde schildwants. Potentiële vijanden zijn: Trissolcus japonicus (sluipwesp); Arilus cristatus (roofwants); Armadillidiidae (rolpissebedden).

Gerelateerde producten


Mogelijke bestrijding via trilling

Partners van de Halyomorpha halys vinden elkaar door communicatie via geluid op zeer lage frequentie (trillingen). Mogelijk kan deze zoektocht en daarmee paring verstoord worden door deze trillingen te overstemmen. Dit is echter niet officieel bevestigd.
Meer informatie over het bestrijden van de bruin gemarmerde schildwants?

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van bladluis soorten, of wil je graag een advies op maat? Stel dan je vraag aan gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link