Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?  Boterbloemluis

Hoe kun je boterbloemluis bestrijden?

Boterbloemluis
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 26-02-2021

De boterbloemluis Aulacorthum solani is een bladluissoort. De boterbloemluis komt voor in diverse groente- en sierteeltgewassen, waaronder aubergine, courgette, sla, tomaat, chrysant, gerbera en roos.


Boterbloemluis signaleren

De boterbloemluis is middelgroot (1,8-3 mm, temperatuurafhankelijk), ovaalrond lichaam met lange poten, korte sifonen en lange antennen. De kleur van de boterbloemluis kan variëren van groengelig tot donkergroen.

Typerend voor deze luis zijn de donkergroene rondjes rond de sifonen. Zoals gebruikelijk voor bladluizen, komt de boterbloemluis zowel gevleugeld als ongevleugeld voor. Wanneer de dichtheid van de luizenpopulaties te groot worden, zullen er luizen geboren worden met vleugels. Dit maakt het makkelijker om naar andere planten te verplaatsen. Omdat de boterbloemluis drager kan zijn van meerdere plantvirussen, kan de verspreiding van de luis dan ook extra problematisch worden.

Boterbloemluizen vervellen richting de volwassenheidsfase gemiddeld vier keer. De vervellingshuidjes zijn wit van kleur en zijn een goede indicatie voor de aanwezigheid van de luis.

Voor het tijdig signaleren van bladluis kunnen signaleringsproducten worden ingezet.


Levenscyclus van boterbloemluis

De boterbloemluis kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. De eitjes kunnen de winter overleven en komen in het voorjaar in groten getale uit. Door de veelal constante temperatuur in de Nederlandse glastuinbouw vindt er voornamelijk ongeslachtelijke voortplanting plaats. De populatie bestaat dan alleen uit vrouwtjes. De vrouwtjes zijn levendbarend. De nimfen beginnen zich na de geboorte direct te voeden met plantensappen.  De boterbloemluis bereikt het volwassen stadium na zeven tot tien dagen en leeft gemiddeld een tot twee weken. Na elke vervelling blijft een vervellingshuidje achter in het gewas.


Schadebeeld

De boterbloemluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant. Hierdoor wordt de groei van de plant verstoord. Tijdens het aanprikken van de bladeren en vruchten scheidt de luis een giftige stof af. Deze stof veroorzaakt gele vlekken in het blad en misvorming van de bladeren en stengels. Dit effect is zeer snel zichtbaar en al bij hele lage aantallen boterbloemluizen. De overtollige opgenomen plantensappen worden uitgescheiden in de vorm van honingdauw. Hierdoor wordt de plant en vrucht kleverig. Op deze honingdauw kan roetdauw groeien die de plant en vruchten vervuilt. Tijdens het opnemen van voedingsstoffen kunnen er virussen overgebracht worden naar de plant. 

  •  

  • Schadebeeld boterbloemluis op paprikablad

  •  

Boterbloemluis biologisch bestrijden

Boterbloemluis bestrijden met behulp van verschillende natuurlijke vijanden:


Boterbloemluis chemisch bestrijden

Effectieve chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn de breed werkende insecticiden zoals BataviaPirimor en Closer. Een ander alternatief is Requiem Prime, wat zowel in de groente- als de sierteelt ingezet kan worden. Voor een overzicht van alle toegelaten producten tegen boterbloemluis voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.

Niet alle middelen zijn te combineren met de natuurlijke vijanden. Kijk voor informatie over neveneffecten op de Agrobío Effecten App.


Benodigdheden


Hiernaast kan de schade van de boterbloemluis in het gewas worden verminderd of voorkomen door het nemen van extra hygiëne maatregelen of kan er insectengaas in de luchtramen worden aangebracht.

Meer informatie over boterbloemluis bestrijden
Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van boterbloemluis, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector. Voordat zij in 2018 bij Royal Brinkman kwam werken, heeft zij ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven in de tuinbouwsector als specialist gewasbescherming. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. “Ik vind openheid en eerlijke communicatie met de klant zeer belangrijk.”


Do not delete this link