Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop Kennisbank Gewasbescherming & desinfectie Welke plagen zijn er?  Bollenmijt

Hoe kun je bollenmijt bestrijden?

Bollenmijt
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 11-02-2021

In veel bolgewassen zorgt de bollenmijt Rhizoglyphus Robini voor grote schade, met name de kasteelten van lelies, freesia, gladiool, Eucharis, Glorosia en Hippeastrum. Bollenmijt gedijt het beste in een warme omgeving en in een vochtige grond tussen de bolschubben. De plaag treedt vooral op wanneer de bolschubben vermeerderen. 

Bollenmijt herkennen

De bollenmijt richt zowel directe als indirecte schade aan. Schade treedt op doordat de mijt kleine gaatjes in de bol maakt. Dit zorgt er in een later stadium voor dat het gewas misvormt of een verminderde groei heeft. Bovendien zijn deze gaatjes de bron voor de intreding van bacteriën en schimmels. Met behulp van een loep of binoculair zijn de aantastingen aan de bol waar te nemen.

De levenscyclus van de bollenmijt is bij een hoge temperatuur slechts 12 dagen, maar onder deze omstandigheden kan de plaag zich in korte tijd explosief ontwikkelen. De bolmijten zijn ovaalvormig en vaak doorschijnend van kleur met een donker bruine kop. 


Bollenmijt bestrijden

Tijdens de vermeerdering van de bolschubben is het van belang om ...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link