Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?    Bladluis bestrijden

Hoe kun je bladluis bestrijden?

Bladluis
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 19-02-2021

Bladluis zorgt voor grote problemen in de tuinbouw. Van vergroeiing van jonge scheuten tot aan virusverspreiding. Effectieve bestrijding van bladluis is daarom essentieel. Chemisch bestrijden wordt door resistentie en vernieuwde wetgeving steeds moeilijker. Een goed alternatief is biologische bestrijding met natuurlijke vijanden.


Bladluis soorten

Er zijn veel verschillende soorten bladluis. Elke luissoort brengt weer andere schade aan het gewas. Sommige luizen brengen giftige stoffen over op planten met een allergische reactie van de plant tot gevolg. Anderen dragen virussen over. De meest voorkomende soorten bladluis in kasgewassen zijn:

Schadebeeld en signaleren van bladluis

Bladluis bevindt zich vooral op de jonge delen van de plant, langs de jonge scheuten, op en onder de bladeren en in de bloemknoppen. Met name de opvallende, witte vervellingshuidjes die luizen achterlaten verraden hun aanwezigheid. De plaag richt op meerdere manieren schade aan:
 • De bladluis scheidt honingdauw af wat de plant kleverig maakt. Op deze honingdauw kan roetdauw groeien, waardoor de plant vervuilt en er verminderde fotosynthese plaatsvindt. 
 • Bladluis onttrekt celvocht uit de plant, waardoor de plant verzwakt.
 • Jonge delen van de plant misvormen doordat de bladluis hier zijn voeding uit zuigt. Er ontstaat groeiremming.
 • De plant vertoont verkleurde en hangende bladeren, ernstige bladkrullen, vervormingen, bladverkleining en necrose.


Snelle voortplanting van bladluis

Bladluis plant zichzelf snel in grote getale voort. Bladluizen leggen namelijk geen eieren, maar baren levende jongen die meteen na de geboorte beginnen met het opzuigen van plantsappen. Hierdoor kan de plaag in korte tijd enorm veel schade aanrichten in een gewas. Vroegtijdig signaleren is daarom heel belangrijk.


Bladluis bestrijden

Zit er eenmaal bladluis in het gewas? Dan is het belangrijk om tijdig actie te nemen en bladluis te bestrijden. Tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker met natuurlijke vijanden, omdat de resistentie tegen toegestane insecticiden toeneemt. 


Video bladluis bestrijden

 • Bekijk de video hiernaast om een beeld te krijgen van het bestrijden van bladluis met natuurlijke vijanden. 


Wat zijn de voordelen van biologische bestrijding bij bladluis?

Biologische bestrijding van bladluis heeft meerdere voordelen:
 • Zeer efficiënt zoekgedrag: natuurlijke vijanden zoeken zeer efficiënt naar bladluis - ook bij lage plaagdruk en op plekken die moeilijk bereikbaar zijn voor bestrijdingsmiddelen.
 • Zeer vraatzuchtig: biologische bestrijders zijn zeer vraatzuchtig, met name de larven. Ze doden vaak meer luizen dan ze nodig hebben voor voedsel.
 • Preventief inzetbaar (sommige soorten): sommige soorten zijn preventief inzetbaar. De plaagdruk blijft hierdoor laag doordat de bestrijder al in de kas aanwezig is. 
 • Neveneffect op andere plagen: Sommige biologische bestrijders kunnen naast luizen ook andere plagen doden.
 • Geen chemisch residu op de plant.


Natuurlijke vijanden


Biologische bestrijding bladluis

Biologische bestrijding van bladluis kan met behulp van diverse soorten luisbestrijders. Iedere bestrijder heeft zijn eigen specialisme. Door een combinatie van verschillende luisbestrijders in te zetten creëer je een efficiënte aanpak van de plaag.

 • Sluipwespen en sluipwespmixen
  Er zijn veel verschillende soorten sluipwespen, maar de soorten Aphidius colemani (APHIcontrol) en Aphidius ervi (ERVIcontrol) worden het meest ingezet. Er zijn ook sluipwespmixen. Dit zijn gewas specifieke samenstellingen bestaande uit twee of meer soorten sluipwespen. Met een sluipwespmix bestrijd je in één keer een breed spectrum luizensoorten.

 • Galmuggen
  De galmug Aphidoletes aphidimyza (APHIDOcontrol) is een galmug die veel wordt ingezet als luisbestrijder. De larven van galmuggen zijn effectieve bestrijders vanwege hun vraatzucht. De volwassen galmug zet zijn sterke zoekvermogen in om een luizenhaard te vinden en legt dan een eitje tussen de luizen. 

 • Gaasvliegen
  De gaasvlieg Chrysoperla carnea (CHRYSOcontrol) is goed inzetbaar bij hoge plaagdruk, omdat de larven zeer vraatzuchtig zijn. Daarnaast heeft deze gaasvlieg ook een effect op witte vlieg, spint, trips, vlindereitjes en wolluis larven. 

 • Zweefvliegen
  De larven van de zweefvlieg Episyrphus balteatus zijn zeer vraatzuchtig. Deze natuurlijke vijand kun je al inzetten bij een temperatuur vanaf 8 graden.

 • Roofkevers
  Het lieveheersbeestje Adalia bipunctata (ADALIAcontrol) is een bekende roofkever tegen luis. De larven van deze kever zijn zeer vraatzuchtig en dat maakt ze geschikt om in te zetten in luishaarden.Meer informatie over bladluis bestrijden?

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van bladluis soorten, of wil je graag een advies op maat? Stel dan je vraag aan gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link