Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Welke plagen zijn er?   Anjerbladroller

Hoe kun je anjerbladroller bestrijden?

Anjerbladroller
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 02-04-2019

De van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied afkomstige anjerbladroller (Cacoecimorpha Pronubana) brengt in Nederland voornamelijk de gerbera- en aardbeienteelt schade toe. Andere vatbare teelten zijn paprika, anjer, azalea, kalanchoë, chrysant en roos. Zoals de naam al suggereert, veroorzaakt de rups van de anjerbladroller opgerolde bladeren door zich hierin in te spinnen. Hiernaast vreten de rupsen aan de bloemknoppen, bladeren, bloemen en stengels. De nachtvlinder kan met biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden.


Anjerbladroller signaleren

Waar de meeste motten ’s nachts actief zijn, vliegt de anjerbladroller mot overdag uit. De vrouwtjes zijn te herkennen aan de opvallende contrasterende voor- en achtervleugels (geel tot paars en oranje respectievelijk). Een vrouwtje legt haar eitjes op de bovenkant van de bladeren en kan tot wel 700 eitjes leggen gedurende haar volwassen leven.

Na de eileg verkleuren de eitjes gedurende 6-22 dagen van lichtgroen tot gelig. Bij uitkomst verplaatsen de rupsen zich direct richting de jongere (hoger gelegen) delen van de plant. Hier beginnen ze zich op te rollen in de jonge bladeren middels vele zijdedraden te spinnen. Er wordt een cocon gevormd voor de langdurige verpopping (19-70 dagen) van rups tot mot. De luchtvochtigheid is in dit stadium belangrijk voor de pop. Bij een luchtvochtigheid boven de 90% gaat de overlevingskans van de pop significant naar beneden (optimum bij 70-90%).

De uitgekomen mot heeft een spanwijdte van 15-25 mm en behoort daarmee tot een wat kleinere soort vlinder. Waar de mot de winter niet kan overleven, kan de 1ste/2de generatie larven wel in verschillende gewassen binnen en buiten de kas overwinteren.

Om anjerbladroller vroegtijdig te signaleren, kun je gebruik maken van deltavallen met feromonen.


Schadebeeld

De schade van de rupsen is goed zichtbaar aan de met zijde opgerolde bladeren. Echter worden andere type schades, in de vooral bedekte teelten (zoals de aardbei en de anjer), regelmatig te laat zichtbaar. Zo is het bijvoorbeeld in de paprikateelt regelmatig het geval dat de schade pas zichtbaar is bij het opensnijden van de vruchten. De zaadlijsten zijn aangetast, en vindt rotting plaats en vaak bevinden zich meerdere rupsen in de vrucht.


Anjerbladroller bestrijden

Anjerbladroller bestrijden kan via een biologische en chemische manier. Momenteel worden als natuurlijke vijanden aangeraden de sluipwesp Trichogramma archaeae en het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae. Hiernaast zijn de biologische bestrijdingsmiddelen Lepinox, Dipel en Turex (allen op basis van Bacillus thuringiensis) effectief tegen rupsen. Let wel op: omdat de rups zich helemaal in het blad oprolt, is deze moeilijk te raken met de bestrijdingsmiddelen. Voor een overzicht van alle toegelaten producten voor jouw teelt kun je gebruik maken van de Spuitadvieswijzer.

Benodigdheden


Tevens kan de aanwezigheid van de anjerbladroller voor een groot deel worden voorkomen met behulp van insectengaas tussen de luchtramen.
Meer informatie over anjerbladroller bestrijden
Heb je vragen over het bestrijden van anjerbladroller, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Jan Krouwer via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vind hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”


Do not delete this link