Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming & desinfectie   Ziektes & plagen  Hoe kun je aardrups bestrijden?

Hoe kun je aardrups bestrijden?

Aardrups bestrijden
Geschreven door Jan Krouwer | Laatste update: 22-04-2020

Aardrups is de verzamelnaam voor rupsen van verschillende soorten nachtvlinders die behoren tot het geslacht Agrotis. De rupsen zijn binnen de glastuinbouw vooral te vinden in de sier- en groenteteelt. In dit artikel vertellen we je hoe je een aardrups kunt herkennen, wat het schadebeeld is en hoe je de rups kunt bestrijden. 


Aardrups signaleren

Je kunt de aardrups herkennen aan de lichtgrijze tot bruingrijze kleur en een lengte van maximaal 5 centimeter. Op de rug zijn vaak lichte lijnen zichtbaar. Daarnaast hebben aardrupsen – in tegenstelling tot emelten waarmee ze vaakaard worden vergeleken – poten. Als je emelten van aardrupsen wilt onderscheiden, is het een kwestie van hen aanraken. Je zal zien dat emelten inkrimpen en dat de aardrups zich oprolt. 


Schadebeeld

Het schadebeeld van aardrupsen is te herkennen aan twee dingen: aangevreten blad en vraatschade aan wortelen in de bodem. Nachtvlinders leggen hun eieren aan de onderkant van de bladeren en zodra deze eieren uitkomen, voeden de larven zichzelf met bladeren. Na enige tijd - circa twee weken - verplaatsen de larven zich naar de bodem, waar ze stengels en wortelen aanvreten. Kenmerkend voor aardrupsen is dat zij plantdelen mee de grond in trekken. Vaak steekt er nog een deel uit de grond, wat hen verraad.  Zowel de rupsen als de vlinders zijn vooral ’s nachts actief. 


Aardrups bestrijden

Uiteraard is het verstandig om te proberen te voorkomen dat nachtvlinders de kas binnenkomen. Dit kun je doen door insectengaas in de luchtramen te hangen. Is het voor die maatregel te laat, dan is bestrijden de enige optie. De aardrups is het beste te bestrijden met het parasitaire aaltje Steinernema feltiae.


Benodigdheden


Deze aaltjes zoeken de rupsen namelijk op in de grond, waarna ze het lichaam van de aardrups binnendringen en hierbij een giftige stof achterlaten, waardoor de aardrups sterft. Verder is het belangrijk om tijdens de teeltwisseling de grond te stomen. Op die manier zorg je ervoor dat de aardrupsen die eventueel in de bodem aanwezig zijn, worden afgedood.  Meer informatie over aardrups

Heb je vragen over het signaleren en bestrijden van aardrups, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Jan KrouwerOver Jan Krouwer

Jan Krouwer, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman, heeft al ruim 40 jaar ervaring in de sector. Hij is hét aanspreekpunt op het gebied van groeiregulatie en knaagdierbestrijding. Het leukste aan zijn werk vindt hij de beweging binnen de branche. “Dat ik al zo lang in dezelfde sector werk heeft alles te maken met de continue innovatie. Geen jaar is hetzelfde en dat geeft regelmatig nieuwe uitdagingen!”
Bron foto: Wikipedia

Do not delete this link