Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie    Hoe gebruik je pH strips?

Hoe gebruik je pH strips?

Hoe gebruik je pH strips?
Geschreven door Dirk Timmers | Laatste update: 01-09-2020

De pH van een vloeistof geeft aan of een vloeistof zuur, neutraal of basisch is. In sommige gevallen is dit belangrijk om te weten, bijvoorbeeld wanneer je wil bepalen of een desinfectiemiddel nog werkzaam is. Om de pH van een vloeistof te bepalen, kan je gebruik maken van pH strips. In dit artikel geeft onze specialist meer uitleg over het gebruik van pH strips. 


Hoe werken pH strips?

Een pH strip is een strookje van lakmoespapier waarmee je de pH-waarde van een vloeistof kan meten. De stof in het papier zorgt ervoor dat de test strip bij een verschillende zuurgraad een andere kleur laat zien. De officiële pH schaal loopt van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 heel basisch. Sommige pH strips kunnen een pH van 0 tot 14 meten, maar er zijn ook strips die alleen zure of alleen basische stoffen kunnen meten.


Hoe gebruik je pH strips?

Doop de pH test strip 2 seconden in de te controleren vloeistof en wacht daarna 10 seconde. Doordat de strip met het lakmoespapier in contact komt met een zure of basische stof, verkleurt de strip. Hoe zuurder de stof, hoe roder de pH test strip wordt en hoe basischer de stof, hoe blauwer de strip wordt. Aan de hand van de indicatieschaal met de verschillende kleuren op het doosje kan je bepalen hoe zuur of basisch de vloeistof is die je hebt gemeten. 

In onderstaande video meet productspecialist Jan Willem Keijzer de pH van het desinfectiemiddel in een ontsmettingsmat met behulp van een pH strip. Het verschil tussen pH strips en een pH-meter

Het grootste verschil tussen een pH-meter en pH strips is de computer die een pH meter heeft, waardoor je over het algemeen resultaten tot op een honderdste nauwkeurig meet. Bij pH strips is dit niet het geval; deze zijn nauwkeurig binnen een eenheid. pH strips zijn dus heel handig om op een snelle manier te bepalen of een oplossing zuur, neutraal of basisch is, maar zijn niet geschikt voor nauwkeurige metingen. Wil je de pH meten van een vloeistof? Lees dan de tips van onze specialist voor het meten van de pH waarde.

Let op:
ben je kleurenblind, dan kan het lastig zijn om pH strips goed af te lezen. Meer informatie over het gebruik van pH-strips

Heb je vragen over het gebruik van pH strips, of wil je graag een advies op maat? Stel dan je vraag aan desinfectiespecialist Dirk Timmers via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Specialist HortiHygienz Dirk TimmersOver Dirk Timmers

Dirk Timmers is productspecialist HortiHygienz bij Royal Brinkman. Door de toenemende vraag naar hygiëne maatregelen in de tuinbouw heeft geen dag dezelfde invulling. ‘Het leuke aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene dag ben je in de kas, de andere dag zit je met elkaar op kantoor om een oplossing voor de klant te ontwikkelen. Door deze afwisseling blijft de functie uitdagend. Ik ga dan ook met plezier naar mijn werk!


Do not delete this link