Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasbescherming & desinfectie   Opslaan en vervoeren van gewasbeschermingsmiddelen

Opslaan en vervoeren van gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen

Geschreven door Kees Kouwenhoven | Laatste update: 5-10-2021Het is belangrijk gewasbeschermingsmiddelen op de juiste manier te vervoeren en op te slaan. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en bedrijfsongevallen. Het vervoeren en de opslag van chemische gewasbeschermingsmiddelen is onderhevig aan de wetgeving (ADR). Je bent verplicht om de benodigde maatregelen te treffen. Aan welke onderdelen van de ADR-wetgeving je moet voldoen, is afhankelijk van de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die je vervoert en opslaat.


Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Beperkte vrijstelling van ADR

Haal je producten op in één van onze winkels, dan vervoer je in de meeste gevallen gevaarlijke stoffen in stukgoed*. In dit geval kan je gebruik maken van de zogenaamde beperkte vrijstelling van ADR** en de bijbehorende 1000-punten regeling. Vervoer onder deze regeling sluit een aantal eisen van het ADR uit.

* Stukgoed = flessen, cans, grote verpakkingen en IBC’s
** Deze vrijstelling geldt niet voor bulkvervoer (tank- en los gestort vervoer).


Veilige werkwijze om gewasbeschermingsmiddelen te vervoeren

Het vervoeren van chemische gewasbeschermingsmiddelen vraagt om een veilige werkwijze. Wij adviseren daarom om rekening te houden met de volgende punten:
 • Zorg dat je op de hoogte bent van de verplichtingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). Hiervoor ben je als vervoerder zelf verantwoordelijk.
 • Open geen verpakkingen tijdens het vervoer om de kans op lekken (en daarmee op gevaarlijke situaties) te voorkomen.
 • Het gebruik van een lekbak in de kofferbak wordt aangeraden. Reinig deze lekbak na ieder vervoer, zodat eventueel gelekte vloeistoffen niet aanwezig blijven in het vervoersmiddel.
 • Vuur, open vlam en roken tijdens het vervoer worden sterk afgeraden, omdat dit tot ontploffingsgevaar kan leiden.
 • Laat gevaarlijke goederen nooit onbeheerd in de auto achter. Sla goederen direct op in de daarvoor bestemde opslag op het bedrijf.
 • Bij het vervoer van brandgevaarlijke stoffen is de aanwezigheid van een brandblusser (2kg) in het voertuig verplicht, zodat je direct maatregelen kan nemen wanneer er brand ontstaat in het voertuig. Houd hierbij altijd in gedachten dat je veiligheid en de veiligheid van omstanders op nummer één staat: neem dus geen onnodig risico en wacht indien nodig (en mogelijk) op de brandweer.
 • Zorg voor een veilige situatie door al het personeel (o.a. administratief en laad- en lospersoneel) dat betrokken is bij het vervoer van gevaarlijke stoffen met enige regelmaat te laten scholen.

Wetgeving opslag van gewasbeschermingsmiddelen

Een voorraad van 25 kg of meer moet worden opgeslagen in een afgesloten ruimte of chemiekast. De opslag tot 400 kg gewasbeschermingsmiddelen valt onder de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Sla je hoeveelheden van meer dan 400 kg op, dan valt dit onder de Wet Milieubeheer. De richtlijnen voor de opslag van gewasbeschermingsmiddelen zijn opgenomen in de PGS 15. Dit is een nationale richtlijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten voor de opslag van gewasbeschermingsmiddelen. 


Aandachtspunten voor het opslaan van gewasbeschermingsmiddelen

Houd bij het opslaan van gewasbeschermingsmiddelen rekening met het volgende:
 • De opslagruimte – of dit nu een ruimte of een gewasbeschermingsmiddelenkast (chemiekast) is – moet stevig zijn en moet afsluitbaar zijn tegen onbevoegden. Bij een opslag >400 kg is hoofdstuk 3 van de PGS 15 van toepassing. Hierbij wordt een WBDBO (weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag) geëist van 60 minuten. Dit betekent dat een uitpandige opslag 10 meter van het pand of erfafscheiding verwijderd moet zijn. Binnen deze 10 meter of bij inpandige opslag moet de opslagvoorziening een brandwerendheid bezitten van 60 minuten.
 • Op de deur moet een waarschuwingsbord hangen. 
 • Aan de buitenkant van de opslagruimte moet een duidelijke, goed zichtbare, goed leesbare en door de Arbeidsinspectie goedgekeurde instructie opgehangen worden waarop vermeld staat welke veiligheidsmaatregelen er getroffen moeten worden. 
 • Gewasbeschermingsmiddelen mogen niet in het oppervlaktewater terechtkomen. Daarom moet de opslagruimte of gewasbeschermingskast voorzien worden van een vloeistofdichte vloer of een lekbak. De vloer of lekbak moet minstens 10% van alle opgeslagen gewasbeschermingsmiddelen kunnen opvangen, plus de inhoud van het grootste vat dat hier is opgeslagen.
 • Indien de bestrijdingsmiddelen licht-ontvlambaar zijn, moet de ruimte voorzien zijn van voldoende, explosievrije verlichting (NEN 1010) en brandwerende kozijnen. 
 • Er moet een brandblusser aanwezig zijn in de opslagruimte. 
 • In de buurt van de ruimte moet een wasplaats zijn. 
 • De ruimte moet droog en koel zijn en de aanwezige middelen mogen niet in contact komen met zonlicht. 
 • De gewasbeschermingsmiddelen moeten ordelijk worden opgeslagen zodat verpakkingen niet kunnen beschadigen en middelen niet kunnen vermengen. 
 • In de opslagplaats zijn roken en open vuur verboden. Vragen over gewasbeschermingsmiddelen vervoeren

Heb je vragen over het vervoeren van gewasbeschermingsmiddelen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasbeschermingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Kees KouwenhovenOver Kees Kouwenhoven

Kees Kouwenhoven, productspecialist gewasbescherming, is sinds 2003 werkzaam bij Royal Brinkman. Als voormalig teler van rozen, weet hij als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Omdat ik mijn eigen kwekerij heb gehad begrijp ik wat een teler wil, nodig heeft of tegenaan loopt. Ik vind het dan ook erg leuk om nu aan de adviserende kant van de sector te werken en mijn kennis te delen met de klanten.”

Do not delete this link