Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Hoe kun je onkruid bestrijden?

Hoe kun je onkruid bestrijden?

Onkruid bestrijden
Geschreven door Leonie van Rooijen | Laatste update: 28-05-2020

Het bestrijden of verwijderen van onkruid dat groeit in een gewas is noodzakelijk. Onkruiden verbruiken namelijk water en voedingsstoffen die bedoeld zijn voor het gewas. Daarnaast kan onkruid de kwaliteit van het gewas verminderen en ziektes en plagen aantrekken.


Oorzaken van onkruid

Onkruid kent verschillende oorzaken:
  • Vochtigheid: Met een vochtige ondergrond groeit onkruid zoals mos extra snel.
  • Schaduw: Sommige vormen van onkruid groeien extra goed op donkere plekken.
  • Verspreiding: Sommige soorten zaden worden verspreid door wind of via vogels.
 

Gevolgen van onkruid

Onkruiden hebben verschillende gevolgen voor gewas en mens:
  • Onkruiden kunnen in de landbouw de groei van gewassen beperken, waardoor de oogst en opbrengst ook beperkt wordt. 
  • Onkruiden kunnen waardplanten zijn voor ongewenste organismen, zoals de bacterie Xylella fastidiosa. Deze bacterie zorgt ervoor dat planten zoals wijnstok en olijfboom dood gaan.
  • Onkruiden kunnen gezondheidsschade aanbrengen. Zo kunnen onkruiden als de brandnetel en reuzenberenklauw een hinderlijke huidreactie veroorzaken. Sommige onkruiden zijn gifitig.


Mechanisch onkruid bestrijden

Mechanische onkruidbestrijding vindt plaats door toepassing van de juiste beheersmaatregelen met behulp van werktuigen, machines en gereedschappen. Hieronder valt het ouderwetse onkruid wieden. Mechanisch onkruid bestrijden is minder belastend voor het milieu.
 
Onkruid kan handmatig uit de grond getrokken worden of door middel van hulpmiddelen. Mechanische hulpmiddelen die worden gebruikt om het onkruid te verwijderen zijn schoffels, krabbers, borstels en mesjes. Om ervoor te zorgen dat onkruid niet terugkomt, moet het gehele wortelgestel verwijderd worden. Handmatig onkruid bestrijden is meer tijds- en arbeidsintensief dan chemische onkruidbestrijding.
 

Gerelateerde artikelen

Chemisch onkruid bestrijden

Chemische onkruidbestrijders, ook wel herbiciden genoemd, worden ingedeeld op basis van de werking van het middel. De volgende soorten herbiciden zijn van elkaar te onderscheiden: contactherbiciden, groeistofherbiciden, bodemherbiciden en systemische herbiciden. 
 
Sommige herbiciden zijn selectief en doden alleen bepaalde plantensoorten, terwijl andere herbiciden niet selectief zijn en vrijwel iedere plant doden. Laat je daarom altijd adviseren door je gewasbeschermingsspecialist over het gebruik van het juiste middel en lees altijd het etiket voor gebruik.
 
Een veel gebruikt middel is Glyfosaat, bekend onder de naam Roundup. In het Maasstroomgebied is dit middel inmiddels niet meer toegestaan. Voor de overige gebieden is het op gesloten en half-open verhardingen alleen gebiedsgewijs en volgens DOB (Duurzaam OnkruidBeheer op verhardingen) toegestaan.

Gerelateerde gewasbeschermingsmiddelen

Fysisch onkruid bestrijden

Onkruid kan ook door middel van branden verwijderd worden. Hier wordt gebruik gemaakt van een brander of heet water om de planten te doden.
 

Soorten onkruid

Er zijn verschillende soorten onkruid, zoals de akkerviooltje, brandnetel, zevenblad en zwarte nachtschade. Om deze verschillende soorten te herkennen zijn er een aantal apps ontwikkeld, zoals de BASF onkruiden app.
Vragen over onkruid bestrijden

Heb je vragen over het bestrijden van onkruid of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met gewasbeschermingsspecialist Leonie van Rooijen via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Leonie van RooijenOver Leonie van Rooijen

Leonie van Rooijen is productspecialist gewasbescherming. Met 30 jaar ervaring in de tuinbouwsector adviseert zij over geïntegreerde gewasbescherming en over de mogelijkheden van het inzetten van biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met haar brede kennis en ervaring is zij in staat om persoonlijk advies te geven. Je krijgt van Leonie een eerlijk advies, praktisch en met aandacht voor de bijzonderheden van jouw onderneming. Advies op maat waar je mee aan de slag kunt.


Do not delete this link