Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Phytoseiulus

Phytoseiulus als natuurlijke vijand tegen spint 

Phytoseiulus als natuurlijke vijand
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 08-07-2020

De roofmijt Phytoseiulus, officieel Phytoseiulus persimilis genoemd, is erg vraatzuchtig en staat daarom wereldwijd bekend als een effectieve natuurlijke bestrijder tegen spint. De effectiviteit van deze roofmijt is bewezen in zowel de groente-, fruit- als sierteelt.  
 

Wat is de Phytoseiulus? 

Phytoseiulus is een roofmijt met de Latijnse naam Phytoseiulus persimilis. Een volwassen Phytoseiulus herken je aan het oranje tot rood gekleurde lichaam, dat de vorm heeft van een druppel. De larven en nimfen hebben een lichtroze kleur. Een volwassen roofmijt legt, bij gunstige omstandigheden, tot wel 6 eieren per dag. Deze komen binnen enkele dagen uit. Deze jonge nymphen gaan direct spint eten. In korte tijd wordt er dus een grote populatie opgebouwd. Over het algemeen eet de mijt vijf tot twintig prooien per dag.  
 

Welke plagen kun je bestrijden met de Phytoseiulus? 

De roofmijt is behoorlijk kieskeurig en kent alleen spint als prooi. De volwassen roofmijten geven de voorkeur aan volwassen spint. De eerdere stadia van Phytoseiulus eten het liefst de eieren, larven en nimfen. De roofmijt steekt zijn prooi en zuigt deze vervolgens leeg.  


Video
Bekijk in de onderstaande video hoe je de Phytoseiulus kunt inzetten als natuurlijke vijand. 

De beste omstandigheden voor de Phytoseiulus 

Er zijn twee factoren waaronder de Phytoseiulus zich het snelst ontwikkelt en voortplant: 
  • Bij temperaturen boven de achttien graden; 
  • Bij een luchtvochtigheid van boven de 50%. Ideaal is 70%.  
Vanaf maart tot november is de roofmijt op zijn best, in de winter ontwikkeld de roofmijt trager en zal hij spint veel minder snel kunnen opruimen.


Opslag van Phytoseiulus 

Direct gebruik heeft de voorkeur. Bij de opslag van deze roofmijt is het belangrijk om het product koel te houden tot gebruik. Hiervoor raden we een temperatuur tussen de acht en tien graden aan voor maximaal 24 uur. Wil je het gebruiken? Laat het dan eerst langzaam op temperatuur komen om een temperatuurshock te voorkomen. Bewaar het product horizontaal in het donker. 
 

Video

  • Bekijk de video om de roofmijt in actie te zien.


Hoe zet je Phytoseiulus in? 

Je kunt de Phytoseiulus in kleine hoeveelheden uitstrooien over het gewas. De mate van inzet hangt af van de plaagdruk. Vergeet niet om het product voor gebruik goed te mixen. Dit kan eenvoudig door de verpakking rustig te draaien. Zo zorg je voor een goede verdeling van de mijten en het materiaal. 
Vragen over natuurlijke vijanden
 

Heb je vragen over het inzetten van Phytoseiulus als natuurlijke vijand of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link