Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Orius

Roofwants Orius als natuurlijke vijand

Orius
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 06-10-2021

De roofwants Orius is de natuurlijke vijand van o.a. trips en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet. Roofwantsen zuigen door middel van hun kenmerkende snuit de prooi - waaronder het ei, de larve of de pop - uit. Met als gevolg dat de trips wordt gedood. 


Wat is de Orius?

De Orius is een roofwants die twee varianten kent: de Orius Laevigatus en de Orius Majusculus. De Orius Laevigatus bevindt zich vooral in de bloemen en de Orius Majusculus bevindt zich vooral op het blad. Een Orius-vrouwtje zet één tot drie eitjes per dag af op blad- of stengeldelen. Na ongeveer vijf dagen zal uit het eitje een Orius-nimf komen. De geelbruine gekleurde Orius-nimfen hebben kenmerkende rode ogen. Ze kunnen nog niet vliegen en moeten hun voedsel dus lopend zien te vinden. Deze roofwants is vooral te vinden in de bloemen en op het blad van de plant. 


In welke gewassen wordt Orius ingezet?

Deze roofwants heeft stuifmeel nodig om zich voort te kunnen planten. Vandaar dat deze met name in paprika en aubergine wordt ingezet. In deze gewassen zijn altijd bloemen met stuifmeel te vinden.

Vanuit de bloemisterij is altijd al geprobeerd om deze wants ook in te kunnen zetten, omdat deze alle stadia van trips kan opeten. Dit in tegenstelling tot roofmijten die alleen de jonge stadia van trips kunnen pakken. Door gebrek aan stuifmeel in bloemen en planten was dat tot voor kort niet mogelijk. Vanaf begin 2020 doet AgroBio proeven met een nieuw type Orius laevigatus. Deze is niet afhankelijk van stuifmeel om zich voor te kunnen planten. In een chrysanten proef is aangetoond dat de Orius zich op een dieet van speciaal voer uitstekend kan vermenigvuldigen. Er worden volop nimfen in het gewas teruggevonden die zich doorontwikkelen tot adulten. Samen met de roofmijt montdorensis zorgen ze voor een perfecte controle van trips in het gewas.

Op dit moment lopen er ook in andere soorten bloemen en planten proeven om te zien of deze Orius ook daar ingezet kan worden. Dit zou een grote stap voorwaarts zijn, zeker ook door nieuwe tripssoorten die de teelt bedreigen en waarbij roofmijten nog te kort lijken te schieten.


Video
In deze video zie je de roofwants Orius als natuurlijke vijand.


De beste omstandigheden voor de Orius

De totale ontwikkelingsduur van ei tot volwassen duurt ongeveer drie weken bij 25°C. Bij lage temperaturen zal dit langer zijn. De bruingekleurde volwassen roofwantsen zijn erg mobiel door de volledig ontwikkelde vleugels.

Gerelateerde producten

Welke plagen kun je bestrijden met de Orius?

Zowel de nimfen als adulten van de Orius zijn bewezen trips bestrijders. De roofwants heeft als enige nuttige insect een werking tegen volwassen trips. Daarnaast heeft Orius ook een werking tegen spint, eitjes van motten en vlinders en van schadelijke wantsen, waardoor hij breed ingezet kan worden. 


Video

In deze video zie je hoe je de Orius kunt inzetten tegen de trips.


Hoe zet je Orius in?

Wil je deze roofwants inzetten als natuurlijke vijand? Dan kun je Orius los verstrooien op bijvoorbeeld een pot of op het blad. Het advies hierbij is om Orius uit te zetten in hoopjes van ongeveer 100 individuen. Voor een goede werking worden minimaal twee introducties met interval van 7 á 14 dagen aangeraden. Dit is echter afhankelijk van het seizoen. Om Orius overzichtelijk uit te zetten, kun je gebruik maken van introboxjes. Op deze manier zie je precies waar de roofwants is uitgezet. Voor een betere populatie opbouw is het bijvoeren met Powerfood super aan te bevelen.

Video

  • Bekijk de video om de roofwants Orius Laevigatus in actie te zien. 


Waar je op moet letten bij de inzet?

Orius is vrij gevoelig voor chemie. Let daarom op met de inzet van chemie, zeker als deze een werking heeft tegen wantsen. Controleer altijd de spuitadvieskaart om te controleren of een middel te combineren is met natuurlijke vijanden. Let er op dat na introductie van Orius scheuten en dieven niet meer verwijderd worden uit de kas.

 

___

Kwekerij Sensation & De Waal, Tuil
Kim de Waal en Aalbert Ekelmans beamen dat deze twee nieuwe producten een belangrijke aanvulling zijn in de verdere opkomst en verbetering van biologische gewasbescherming in chrysant.

“Al jaren zijn we in de chrysantenteelt zoekende naar de beste methode voor de bestrijding van trips. Met de komst van de roofmijt Montdorensis en de voermijt Power Food hebben we sinds een paar jaar een goede biologische aanpak van het eerste en tweede larvestadium van trips. Maar de aanpak was nog niet sluitend, omdat de volwassen tripsen niet werden bestreden. Dat lukt nu wel in combinatie met de nieuwe soort Orius en Power Food Plus. Hiermee is trips in chrysant in de toekomst opgelost!” 


Meer informatie over Orius

Heb je vragen over de inzet van de roofwants of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link