Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasbescherming   Welke natuurlijke vijanden zijn er?   Montdorensis als natuurlijke vijand tegen witte vlieg en trips

Roofmijt montdorensis ter bestrijding van witte vlieg en trips 

Natuurlijke vijand Montdorensis
Geschreven door Kevin van Kester | Laatste update: 13-04-2021

De roofmijt montdorensis, ook wel Transeius montdorensis genoemd, is de natuurlijke vijand van witte vlieg en trips. De roofmijt wordt ingezet als effectieve biologische bestrijder in de groenteteelt en sierteelt. De roofmijt zoekt actief naar zijn prooi en zuigt deze vervolgens leeg.  
 

Transeius montdorensis

Montdorensis is een roofmijt met de Latijnse naam Transeius montdorensis. De volwassen vrouwtjes leggen hun eieren op het blad. Enkele dagen later kruipen de larven uit de eieren. In totaal doorloopt de roofmijt vijf stadia in slechts een week tijd bij de juiste klimaatomstandigheden (circa 25°C). Dat betekent dat er in korte tijd dus een grote populatie opgebouwd wordt. De roofmijt is al vanaf het eerste nimfstadium roofzuchtig. 
 

Welke plagen kun je bestrijden met de roofmijt Transeius montdorensis? 

De roofmijt montdorensis wordt ingezet ter bestrijding van:  
  • trips 
  • witte vlieg 
  • spint 
  • diverse mijten 
 
De roofmijt is voornamelijk effectief tegen net uitgekomen eitjes en eerste twee larvestadia van trips. Voor de biologische bestrijding van trips heeft de Transeius montdorensis een voordeel ten opzichte van de Amblyseius cucumeris en Typhlodromips swirskii, omdat deze alleen het eerste larvestadium van trips bestrijden. Van de witte vlieg eet de montdorensis roofmijt de eitjes en larven. 
 

De beste omstandigheden voor de Transeuis montdorensis roofmijt 

Montdorensis is vanaf 10°C actief. Het optimum is 25°C. De roofmijt gaat actief op zoek naar prooi en zuigt deze leeg. Per dag eet de roofmijt ongeveer 10 tripslarven. Ook eitjes van trips worden door de roofmijt gegeten.

Video microscoopbeelden Transeius montdorensis

  • Bekijk de video's om te zien hoe Montdorensis wordt ingezet en om de biologische bestrijder in actie te zienOpslag roofmijten  

De roofmijten moeten na levering zo snel mogelijk worden ingezet in het gewas. De mijten produceren warmte en CO2 en bij hoge temperaturen zullen ze bij langdurige opslag sterk in kwaliteit en kwantiteit achteruit gaan. Als direct inzetten niet mogelijk is moeten ze gekoeld worden om hoge temperaturen in de zakken te voorkomen. De optimale temperatuur bij opslag is 18°C bij 80% Relatieve Luchtvochtigheid.
 

Hoe zet je montdorensis in? 

MONcontrol bevat de biologische bestrijder Transeius montdorensis en is verkrijgbaar in diverse verpakkingen, waaronder in zakjes of los materiaal. De kweekzakjes worden in de plant gehangen. In de zakjes zit ook een voermijt waardoor de roofmijt zich in de zakjes kan vermeerderen en over een periode van ongeveer 4 tot 6 weken vanuit het zakje de plant in zal lopen. Tegenwoordig wordt er ook veel los materiaal over de planten verblazen of verstrooid. Vaak in combinatie met Power Food om zodoende sneller een populatie in de plant op te bouwen en te onderhouden. Wij hebben hiervoor UniMite bioverdelers ontwikkeld om tot een goede verdeling van het losse materiaal te komen. Verspreid over de gehele kap.

 

___

Kwekerij Het Westland, Naaldwijk
Het resultaat van de nieuwe tripsaanpak bij Kwekerij Het Westland was uitstekend het afgelopen teeltseizoen.

Van een jaar met flinke aantasting met het tomatenbronsvlekkenvirus én hoge tripsdruk… naar een teeltseizoen waarbij de tripsbestrijding goed onder controle is en er geen virus is opgetreden. Dat is in één zin de samenvatting van het resultaat van een nieuwe aanpak in de biologische gewasbescherming, hygiëne & desinfectie bij kwekerij Het Westland aan de Vlietweg in Naaldwijk. 


Vragen over montdorensis als bestrijder van witte vlieg en trips?

Heb je vragen over het inzetten van montdorensis of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Kevin van Kester via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Kevin KesterOver Kevin van Kester

Kevin van Kester, specialist op het gebied van kwaliteitsmanagement van biologische gewasbescherming is sinds 2013 werkzaam bij Royal Brinkman. Op basis van IOBC-richtlijnen monitort hij structureel de kwaliteit van biologische producten van diverse producenten in Europa. “Mijn motivatie is om op deze manier bij te dragen aan een hogere effectiviteit van de biologische bestrijding in de tuinbouw waardoor er minder chemische behandelingen nodig zijn.”


Do not delete this link